Svijet DIVLJANJE NE PRESTAJE

Privremeni predsjednik Tunisa je 'barba Luka'

Tunisko ustavno vijeće objavilo je da je u skladu s odredbama ustava predsjednik parlamenta privremeni predsjednik, a ne premijer, javila je državna televizija

Vijeće, najviše tijelo vlasti u zemlji za ustavna pitanja, također je priopćilo da se prema ustavu novi predsjednički izbori moraju održati u roku od 60 dana.

Tuniski premijer Mohamed Ganuši rekao je u petak navečer na televiziji da će privremeno obnašati predsjedničku dužnost umjesto Zina El Abidinea Ben Alija koji je pobjegao u Saudijsku Arabiju.

Ganuši se pozvao na članak 56. ustava, ali je pozivanje na taj članak osporio ustavni stručnjak Sadok Belaid, koji je ocijenio da se zapravo trebalo pozvati na članak 57. koji predviđa da 'ako zbog smrti, ostavke ili apsolutne spriječenosti bude upražnjena predsjednička dužnost, onda predsjednik donjeg doma parlamenta odmah preuzima dužnost privremenog predsjednika republike' i za najviše 60 dana saziva parlamentarne izbore.

Bivši predsjednik Zine El Abidine Ben Ali napustio je u petak Tunis suočen s neviđenom krizom tijekom koje su tisuće prosvjednika tražile njegov odlazak.

Tuniski zračni prostor i aerodromi otvoreni su za civilne letove, javila je službena novinska agencija u subotu, dan nakon što je otkazano nekoliko letova.

Vojska je na ulicama Tunisa jer skupine ljudi divljaju po gradu, pale zgrade i napadaju građane i imovinu, a vojni helikopter kruži nad središtem grada.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još