ZEMLJA NA RUBI RATA

MVPEI upozorava da se ne putuje u Tunis

14.01.2011 u 22:56

Bionic
Reading

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u petak je zbog nestabilnog političkog stanja i prosvjeda diljem Tunisa promijenilo svoju preporuku za putovanja u tu zemlju i savjetuje odgodu svih putovanja u Tunis koja nisu nužna.

"Uslijed aktualne političko-sigurnosne situacije u Tunisu, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija savjetuje odgodu svih putovanja u tu zemlju koja nisu nužne naravi", stoji u informacijama o putovanjima u Tunis na internetskoj stranici MVPEI-ja.

MVPEI upozorava na nestabilnu političku situaciju te prosvjede diljem zemlje, koji su započeli sredinom prosinca 2010., pri čemu je došlo do sukoba sa snagama sigurnosti u kojima je poginulo najmanje 66 osoba.

Nakritičnija područja su u središnjem i zapadnom dijelu Tunisa a prosvjedi su prošireni i na glavni grad Tunis te druge veće gradove diljem zemlje, navodi MVPEI.

MVPEI napominje kako se rizik putovanja odnosi i na pogranične dijelove države te da je posebno opasno područje na jugu zemlje i područje uz granicu s Alžirom zbog opasnosti od otmica i oružanih pljački. Dodaje kako u regiji djeluje teroristička organizacija "Al Kaida u islamskom Magrebu", čiji napadi mogu biti usmjereni na strane državljane, turistička mjesta i zapadne interese.

Predsjednik Zin El Abidin Ben Ali napustio je u petak Tunis nakon neviđenog vala prosvjeda protiv njegova režima, a njegovu je dužnost preuzeo je premijer Mohamed Ganuši.

U cijeloj zemlji je proglašeno izvanredno stanje i raspuštena vlada.

MVPEI kaže kako vojska nadzire stanje u gradovima kao i sve glavne infrastrukturne objekte i zračne luke u Tunisu, a došlo je do ograničenja u međunarodnom zračnom prometu.

Hrvatskim državljanima koji se ipak odluče na put ili se trenutno nalaze u Tunisu MVPEI preporučuje "pažljivo praćenje razvoja sigurnosne i političke situacije u zemlji, oprez, kao i izbjegavanje svih većih okupljanja i prosvjeda" te savjetuje da budu u kontaktu s nadležnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske, hrvatskim veleposlanstvom u Maroku ili počasnim konzulom u Tunisu.

U MVPEI-ju je osnovana radna skupina za praćenje stanja i pomoć u slučaju potrebe hrvatskim državljanima koji se nalaze u Tunisu.