PRAVDA I RATNI ZLOČINI

Haški suci u Hrvatskoj

14.01.2011 u 20:45

Bionic
Reading

Projekt 'Pravda i ratni zločini' u Hrvatskoj organizira sastanak između sudaca Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i sudaca regije u ponedjeljak

Sastanak između sudaca Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i sudaca regije po prvi će se put održati u Zagrebu u organizaciji pravosudnog projekta za ratne zločine koji financira EU pod vodstvom OESS/ODIHR-a.

Suci Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji Fausto Pocar i Carmel A. Agius pridružit će se sucima iz regije kako bi razmijenili iskustva u dosuđivanju u predmetima ratnih zločina. Skup sudaca Haškog suda zanimljiv je i iz konteksta jer se na proljeće očekuje presuda hrvatskih generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Također treba istaknuti da posao, iako se neprestano govori o zatvaranju Haškog suda, ne može biti gotov dok se ne uhite i preostali bjegunci Goran Hadžić i Ratko Mladić.

'Pravda i ratni zločini', koji financira Europska unija, regionalni je projekt vrijedan četiri milijuna eura, a provodi ga Ured OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u partnerstvu s Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, Međuregionalnim Institutom za istraživanje zločina i pravde te terenskim operacijama OESS-a. Cilj projekta je jačanje kapaciteta pravnih stručnjaka regije za rješavanje kompleksnih predmeta ratnih zločina.