ZEMLJA U KAOSU

Tuniski predsjednik pobjegao iz zemlje!

14.01.2011 u 18:35

Bionic
Reading

Predsjednik Zin El Abidin Ben Ali, na vlasti već 23 godine, napustio je u petak Tunis nakon neviđenog vala prosvjeda protiv njegova režima koji je ugušen u krvi, a njegovu je dužnost preuzeo premijer kojemu istječe mandat

Mohamed Ganuši, premijer na odlasku, rekao je u petak navečer za televiziju da će privremeno obnašati dužnost predsjednika.

Odmah je pozvao Tunižane da budu jedinstveni: 'Pozivam Tunižane bez obzira na politička i regionalna opredjeljenja da pokažu domoljublje i jedinstvo', rekao je svečanim tonom. Usto se obvezao na poštivanje ustava.

Nešto ranije, dva izvora bliska vladi izvijestila su da je predsjednik napustio zemlju, ali se zasad ne zna kamo je otišao.
Prethodno je iz Tunisa stigla vijest da je Ben Ali raspustio vladu i odlučio provesti prijevremene parlamentarne izbore u roku od šest mjeseci, nastojeći umiriti najgore nerede tijekom dva desetljeća svoje vlasti.

'Predsjednik je odlučio raspustiti vladu i održati parlamentarne izbore u roku od šest mjeseci', izvijestila je državna televizija ne navodeći pojedinosti.

Tuniški predsjednik Zine El Abdine Ben Ali u četvrtak je najavio da se više neće kandidirati na izborima nakon isteka mandata 2014. te je obećao potpunu slobodu informiranja i pristupa internetu.

U petak su ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova, gdje je policija suzavcem rastjerala tisuće ljudi koji su tražili odlazak s vlasti predsjednika Bena Alija, razmještena oklopna vozila.

Snage za suzbijanje nereda također su u punoj pripravnosti i odgovaraju na svako masovnije okupljanje. Na Aveniji Habiba Burgibe bilo je gotovo nemoguće disati zbog suzavca bačena na prosvjednike.

Trinaest civila poginulo je u četvrtak navečer u gradu Tunisu i predgrađima usprkos tomu što je predsjednik Zin El Abidin Ben Ali naredio da se na prosvjednike ne ide vatrenim oružjem, doznaje AFP u petak iz bolničkih izvora.

Tijela poginulih prevezena su u bolnicu Charles Nicole u Tunisu i bolnicu u Kramu, nedaleko od glavnog grada.