NEVOLJE BIVŠEG HRVATSKOG ZETA

Kako se Bernie oprao od optužbi da je prao novac?

13.01.2011 u 11:04

Bionic
Reading

U svojem novom broju njemački tjednik Der Spiegel donosi nevjerojatnu priču o hapšenju bavarskog bankara Gerharda Gribkowskog kojeg se sumnjiči da je primio 50 milijuna dolara mita od šefa Formule 1 Bernieja Ecclestonea

'Ne postoji mnogo priča u kojima se zajedno mogu naći likovi kao što su Adolf Hitler, mali britanski despot, bivši bavarski bankar, zečica Formule 1 te tajna transakcija od 50 milijuna dolara. Zapravo, ovo je vjerojatno jedina priča te vrste', navodi se na početku članka koji bi izgledao kao fikcija maštovitog pisca krimića da nije potkrijepljen brojnim svjedocima i dokazima.

Prošli tjedan u Münchenu je uhapšen Gerhard Gribkowsky, nekadašnji član uprave Bayerische Landesbank (BLB) i poznati gradski bonvivan, znan po obožavanju kubanskih cigara i seriji mladih djevojaka koje je uvijek imao pri ruci. Gribkowsky je iz svoje luksuzne vile u elitnoj četvrti Gruenwald prebačen na puno manje glamuroznu lokaciju zatvora Stadelheim, a sumnjiči ga se da je podmićen s basnoslovnih 50 milijuna dolara.

Riječ je o iznosu koji je uplaćen na račun misteriozne fondacije Sonnenschein registrirane u Salzburgu. Novac je stigao s računa na Djevičanskim otocima i Mauricijusu, poznatim poreznim oazama koje služe za razne sumnjive financijske poslove.

U službenim dokumentima fondacije stoji da je njen cilj 'osiguravanje novčanih sredstava za osnivače', a jedini osnivač je nitko drugi nego Gerhard Gribkowsky. No ni on ni njegov odvjetnik ne žele objasniti vlastima od koga je novac došao, niti zbog čega je uplaćen, a minhensko državno tužiteljstvo sumnjiči ga da je dobio novac da bi pogodovao poslovnim interesima šefa Formule 1.

Komplicirana priča je započela tako što je njemački medijski mogul Leo Kirch posudio novac od Bayerische Landesbank da bi mogao platiti ekskluzivna televizijska prava za prikazivanje utrka Formule 1.

Bernie u sretnim danima sa Slavicom

Ipak, posao mu se očito nije isplatio te je Kirch bankrotirao i nakon toga je BLB došao u posjed tih prava.

Posao bankara Gribkowskog bio je prodati ta prava nekome drugom, što je i učinio 2005. godine. Po mišljenju minhenskih tužitelja, to je učinjeno bez odgovarajuće procjene njihove vrijednosti te su televizijska prava prodana za značajno manje novca, a Gribkowsky je postao bogatiji za 50 milijuna dolara, i to je najvjerojatnije došlo od onih koji su kupili ta prava.

Njemački tužitelji sumnjaju da je riječ o najvećem slučaju korupcije u poslovnom svijetu koji su dosad otkrili, dok prijatelji uhapšenog bankara naglašavaju da on uopće nije skrivao svoju privatnu fondaciju te da se sve to ne uklapa u smislenu optužnicu.

U svakom slučaju, bez obzira uklapaju li se svi dijelovi priče u smislenu cjelinu ili ne, jedan od njih je nesumnjivo i Bernie Ecclestone, moćni šef Formule 1.

Vitalni osamdesetogodišnjak je Formulu 1 tijekom desetljeća pretvorio u unosan biznis koji se odvija preko kompleksne mreže tvrtki, njihovih podružnica i podružnica podružnica, koje su većinom registrirane u poreznim oazama diljem svijeta.

BLB je morao okupiti tim od četvero stručnjaka koji su radili godinu dana da bi uopće prodrli u poslovnu strukturu koju je osmislio Ecclestone i koja mu je donijela milijarde. Doduše, kako Der Spiegel naglašava, pozivajući se na procjenu Forbesa, Ecclestone je sada težak oko četiri milijarde dolara, manje nego prije zbog skupog razvoda od dugogodišnje supruge Slavice. Velik dio tog novca Ecclestone je dobio zahvaljujući spretnoj prodaji reklamnog prostora i medijskih prava, pa se tako reklame mogu naći na svemu što ima veze s Formulom 1, od startnih boksova do počasnih loža.

Time nikada nisu bili oduševljeni vlasnici natjecateljskih timova, iza kojih stoje moćne automobilske kompanije poput Honde ili Ferrarija, a nije im bilo ni po volji što ih je privatni kuhar Bernieja Ecclestonea redovito pozdravljao s 'Heil Hitler!'

Nije dugo trebalo ni da se Ecclestone oglasi u javnosti pozitivnim komentarima o najvećem zločincu svih vremena, što je izazvalo skandal i natjeralo ga da se ispriča. Šefu Formule 1 na kraju dana je najvažniji bio novac, pa je na vrhuncu tzv. New Economy, koja je prije dvije godine krahirala na Wall Streetu i dovela do svjetske krize, prodao kontrolni udio u marketinškoj firmi Formule 1 za čak 2,7 milijardi dolara. Ta firma, pod nazivom SLEC, je pak završila kod spomenutog medijskog magnata Kircha, a njegov bankrot ju je doveo u posjed Bayerische Landesbank.

Tako je ostvaren i prvi kontakt bankara Gribkowskog s glamuroznim svijetom utrka, ispunjenim razuzdanim zabavama i mladim djevojkama spremnim na sve, u što se Gribkowsky brzo uklopio, zabavljajući se s nekoliko njih...

Iako je isprva ušao u sukob s Ecclestoneom, Gerhard Gribkowsky je na kraju u ime BLB-a prodao televizijska prava na Formulu 1 britanskim financijašima okupljenim u CVC Capital Partners, kompaniji koja ima snažne poslovne veze s Berniejem Ecclestoneom.

Cijena, prava sitnica: milijardu dolara! Dakle, čak milijardu i 700 milijuna manje od iznosa za koji je Ecclestone prvotno prodao ta prava Kirchu, iako je vrijednost Formule 1 u međuvremenu i dalje rasla.

Minhenski državni tužitelji smatraju da je takav posao dogovoren zahvaljujući 50 milijuna dolara koje je Gribkowsky na kraju dobio na račun fondacije. Zanimljivo je da je bankar uskoro dobio poziciju u novoosnovanoj firmi Alpha Perma, koju su pokrenuli CVC Capital Parnters, dakle isti oni kojima je Gerhard Gribkowsky prodao medijska prava na Formulu 1. Službeno objašnjenje je glasilo da se tako želi osigurati kontinuitet poslovanja.

CVC danas tvrdi da Bernie Ecclestone nije znao ništa o njihovom poslovnom dogovoru s Gribkowskim, dok je šef Formule 1 odbio komentirati to. No još jedna sumnjiva stvar u cijeloj priči je da je 50 milijuna prvo došlo na račun konzultantske firme GG Consulting koju je osnovao - Gerhard Gribkowsky.

Onda je prebačen na račun fondacije Sonnenschein koju je osnovao - Gerhard Gribkowsky! Financijski stručnjaci tvrde da su takve transakcije često pokazatelj pranja novca. A insajderi iz svijeta Formule 1, navodi Der Spiegel, kažu da za Ecclestonea 'iznos od 50 milijuna dolara predstavlja kikiriki'.

Minhenski pravosudni istražitelji nemaju namjeru odustati od slučaja, a Gribkowskog - kao i njegovog bivšeg šefa, nekad predsjednika uprave BLB-a Wernera Schmidta - istražuju i zbog kupnje Hypo Alpe Adria grupe, koja je, kako se pokazalo, itekako bila preplaćena. Pritvoreni bankar Gerhard Gribkowsky se tako našao u velikim problemima, jer i ako uspije uvjerljivo objasniti otkud mu 50 milijuna dolara, i dalje ga čeka kazna jer na taj novac nije platio porez.

Jedini koji se iz cijele priče izvukao bez problema je, kako zaključuje Der Spiegel, Bernie Ecclestone, podsjećajući na njegovu legendarnu izjavu: 'U poslu je prvo potrebno osamostaliti se, a onda se može obogatiti. Nakon toga se može biti i pošten.'