Svijet USTANAK PROTIV REŽIMA

Još pet mrtvih prosvjednika u Tunisu

U sukobima prosvjednika i policije u srijedu je u Tunisu poginulo pet osoba, javila je agencija Reuters pozivajući se na izjave očevidaca.

Prema izjavama svjedoka nakon što je policija zapucala na prosvjednike u pustinjskom gradu Douzu ubijene su najmanje četiri osobe, među kojima i jedan sveučilišni profesor.

Još jedan mladić ubijen je u gradu Thala, a policija je na njega otvorila vatru jer nije poslušao naređenje da ode kući. No, njegov brat kazao je u telefonskoj izjavi za Reuters da je ubijeni 23-godišnjak bio gluh.

Nakon niza prosvjeda policija je uvela policijski sat u glavnom gradu i ostalim mjestima gdje su ljudi ustali protiv 20-godišnjeg autoritarnog režima osuđujući visoku nezaposlenost, korupciju i "represivnu vladu" te zatražili odlazak Ben Alija, koji vlada već 23 godine.

Reuters javlja da se skupina prosvjednika u srijedu okupila i u mjestu Gassrine, oko 200 kilometara od glavnog grada, uzvikujući "Ben Ali, odlazi!".

Vojska je u srijedu prvi put raspoređena na ulicama glavnoga grada Tunisa i okolici pošto je tijekom vikenda policija oružjem odgovorila na prosvjede te su, po službenim podatcima, 23 osobe izgubile život, a udruge za ljudska prava procjenjuju broj žrtava na 50.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton osudila je "nerazmjernu policijsku uporabu sile" prema prosvjednicima, rekla je njezina glasnogovornica.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još