ZAGRIJAVANJE PLANETA

2010. uz 2005. najtoplija u posljednjih 130 godina

12.01.2011 u 22:52

Bionic
Reading

Prošla je godina uz 2005. bila najtoplija od kada su se 1880. godine počeli sustavno prikupljati podaci o vremenu i tako zaključila desetljeće rekordno visokih temperatura koje pokazuju da emisija stakleničkih plinova koju izazivaju ljudi zagrijava planet, rekla je u srijedu agencija za klimu SAD-a.

Globalne temperature površine 2010. bile su 0.62 Celzija iznad prosjeka 20. stoljeća i izjednačile su rekord od 2005. godine, rekao je u srijedu američki Nacionalni centar za podatke o klimi (NCDC) pri Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu.

"Ovi rezultati pokazuju da klima nastavlja pokazivati utjecaj stakleničkih plinova i pokazuje zagrijavanje", rekao je David Easterling, voditelj odjela NCDC za znanstvene usluge, novinarima na telekonferenciji.

Mnoga mjesta, poput Rusije i Pakistana, pretrpjela su valove vrućine u kojima su život izgubile tisuće ljudi, usjevi sprženi i poplavljeni bezbrojni hektari poljoprivrednog zemljišta. Ti događaji, nastali djelomično uslijed promjena atmosferskih strujanja velike brzine, pomogle su dovesti do rekordnih cijena hrane i zaprijetili dovesti do nemira zbog hrane poput onih iz 2008.

Nije moguće izravno povezati globalno zagrijavanje kao uzrok jednog meteorološkog događaja no trend rasta temperatura od 2000. povećava mogućnost ekstremnih vremenskih pojava poput valova vrućine, suša i poplava, rekao je Easterling.

Svaka godina od 2000. našla se među 15 najtoplijih do sada zabilježenih godina, rekao je.

Izvješće ne može predvidjeti vrijeme u budućnosti no UN-ovo tijelo za klimu je reklo da je vjerojatno da će vrijeme u ovom stoljeću biti esktremnije zbog nakupljanja plinova nastalih izgaranjem fosilnih goriva i uništavanja šuma.