UBOJSTVO RAFIKA HARIRIJA

Hezbolah srušio Vladu u Libanonu

12.01.2011 u 18:48

Bionic
Reading

Libanonski ministar Adnan Sajed Husein podnio je u srijedu ostavku, javila je državna novinska agencija, tako da je u srijedu ostavke podnijelo ukupno 11 ministara, čime je srušena vlada premijera Saada al-Haririja

Huseinov potez uslijedio je nakon ostavke deset ministara iz prosirijskog pokreta Hezbolaha i njegovih političkih saveznika. Hezbolah je pozvao predsjednika Michela Suleimana da sastavi novu vladu.

Nesporazumi zbog istrage ubojstva Haririjeva oca, bivšeg premijera Rafika al-Haririja, paralizirale su libanonsku vladu jedinstva. Hezbolah je zanijekao bilo kakvu upletenost u bombaški napad na Rafika a-Haririja 2005. Očekuje se da će poseban sud optužiti pripadnike Hezbollaha za atentat od 2005., u kojem Hezbollah kaže da nije imao nikakvu ulogu.

Hezbolah je također osudio uspostavu posebnog suda pod paskom UN-a za suđenje njegovim ubojicama, tražeći od sadašnjeg premijera da odbaci zaključke suda, smatrajući ga 'izraelskim projektom'. Saad al-Hariri odbacuje taj Hezbolahov zahtjev.

Libanonski premijer Al Hariri, koji se nalazi u Washingtonu, zbog krize vlade hitno je odlučio skratiti posjet SAD-u i vratiti se u Libanon, rekli su libanonski dužnosnici u Washingtonu. Hariri će se, čim se vrati, sastati s libanonskim predsjednikom kako bi razmotrili krizu.

Clinton: Libanonska kriza je pokušaj ometanja pravde

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton rekla je da je libanonska politička kriza pokušaj ometanja pravde, ali je obećala da će se nastaviti rad od UN-a podržanog istražnog suda o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja.

'Ono što se danas dogodilo vidimo kao jasno nastojanje onih snaga u Libanonu, kao i interesa van Libanona, da ometu pravosuđe i potkopaju libanonsku stabilnost i napredak', rekla je Clinton na konferenciji za tisak u Dohi, Kataru, gdje nazoči skupu regionalnih čelnika.

'Rad posebnog suda mora se nastaviti kako bi se izvršila pravda i okončala nekažnjivost. To je predmet kojem se treba omogućiti nastavak kao što je ranije dogovoreno. Ne radi se samo o tragičnom ubojstvu bivšeg premijera Haririja, mnogi su drugi ljudi također ubijeni i ranjeni', rekla je Clinton i istaknula da se neće suditi političkim strankama, nego pojedincima', rekla je Clinton.