ANTI-HOMO USTAV SRBIJE

Srbija priznaje gay brakove, ali samo diplomatima

12.01.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Srbijanski tabloid Press Online danas je upozorio na zakonsko licemjerje u tretmanu istospolnih zajednica u Srbiji

Dok srbijanske vlasti svojim građanima ne priznaju istospolne zajednice, a kamoli brakove, diplomatima i predstavnicima međunarodnih organizacija bez problema izdaju boravišne dozvole za njihove gay partnere. Srbija priznaje gay brakove, ali samo diplomatima. Temu je otvorio Press Online, pozivajući se na izvore bliske diplomatskim krugovima.

'U koloni 'supružnik', prilikom registracije stranih državljana, često stoje imena partnera koji su istog spola. To se uglavnom radi kada su u pitanju važni diplomati, međunarodni predstavnici, ali i ostali stranci koji privremeno žive u našoj zemlji', objasnio je izvor Press Onlinea. Vlada se opravdava pozivanjem na proceduru reguliranu Bečkom konvencijom (prava i povlastice za diplomate).

Vijest dolazi u jeku javne rasprave koju su pokrenule udruge za prava homoseksualnih građana. One traže da se izmijeni članak 62. Ustava Republike Srbije u kojem stoji da je brak zajednica između muškarca i žene. Udruge zagovaraju rodno neutralnu definiciju – da je brak unija dvije osobe.

Centar GLIC traži i dopunu članka 21. Ustava, gdje bi se u tipove zabranjenih diskriminacija trebalo ubaciti i diskriminaciju na temelju spolne orijentacije. Kada bi im to uspjelo, smatra Predrag Azdejković iz GLIC-a, za 10-15 godina homoseksualni građani mogli bi se izboriti i za ozakonjenje svojih zajednica.

'U Europi gotovo da nema zemlje u kojoj neka vrsta homoseksualne zajednice nije priznata. U državama poput Španjolske, Nizozemske, Švedske ili Danske riječ je o braku, a u ostalim zemljama, uključujući Hrvatsku i Sloveniju, nazivaju se drugačije i imaju status izvanbračne zajednice', izjavio je Azdejković srbijanskim medijima.

U GLIC-u procjenjuju da oko 10.000 homoseksualaca u Srbiji živi u istospolnim zajednicama koje bi bili spremni legalizirati kada bi im to zakonsko pravo bilo omogućeno.