ZAKON CHINA TOWNA

Kineski nevidljivi zrakoplov skrpan od tuđih dijelova

12.01.2011 u 17:02

Bionic
Reading

Kina je svoj nevidljivi borbeni zrakoplov J-20 napravila od brojnih tuđih legalno ili ilegalno nabavljenih dijelova, tako da će joj trebati dosta vremena da pokrene njihovu masovniju proizvodnju, tvrdi ruski stručnjak za vojnu tehnologiju

Nakon što je Kina u utorak demonstrirala svoj vojnotehnološki napredak testiravši svoj prvi zrakoplov nevidljiv za radare – slučajno baš za posjeta američkog ministra obrane Roberta Gatesa - neki su tehnolozi izrazili sumnju u mogućnost da je Peking stvarno proizveo zrakoplov tzv. pete generacije.

Naime, iako je J-20 konstruiran znatno ranije nego što su mnogi vojni analitičari predviđali, brojni stručnjaci smatraju da će Kini trebati još dosta vremena da riješi mnoge njegove probleme među kojima i nedostatak autohtonog motora proizvedenog u domaćim tvornicama.

Ruslan Puhov, direktor moskovskog Centra za analizu i strategiju u tehnologiji, kaže da bi J-20, da bi bio pravi zrakoplov pete generacije, trebao biti višenamjenski, dakle ne samo lovac već i presretač, bombarder i sl. 'Također bi trebao biti sastavni dio jednog šireg sustava, ne pojedinačan zrakoplov, već dio većeg plana', kaže Puhov.

Osim toga, ističe, Kinezi nisu sami proizveli cijeli zrakoplov, već su mnoge njegove sastavne dijelove nabavili na međunarodnom tržištu:

'Američki i ruski zrakoplovi pete generacije su autohtoni. Možda su poneke komponente američkih napravili bliski saveznici poput Japanaca. Ruski također imaju neke komponente koje su nabavljene na otvorenom tržištu. No što se kineskih tiče, sigurni smo da su mnogi podsustavi uzeti od ruskih i nekih drugih zrakoplova, što legalno, a što ilegalno ili paralegalno. Dakle, budući da zrakoplov nije autohton, čak i ako je uspješno testiran, bit će teško pokrenuti njegovu masovnu proizvodnju. Naime, moguće je ukrasti ili kupiti dijelove za jedan prototip, ali ne i za masovnu proizvodnju.'

Ruski analitičar smatra da je J-20 više demonstracija napretka kineske tehnologije nego pravi zrakoplov pete generacije kao što je to slučaj s američkim, ali i ruskim koji je, iako ima određene probleme s motorima, vrlo blizu američkim.

'Kineski zrakoplovi bliži su pokusnim prototipovima ruskih iz 90-ih nego pravoj petoj generaciji ruskih i američkih vojnih zrakoplova', rekao je Puhov.

 

Petom generacijom nazivaju se trenutno najnapredniji vojni zrakoplovi koji imaju obilje sofisticirane tehnološke opreme poput one koja omogućuje nevidljivost za radare čak i pod potpunim naoružanjem. U SAD-u u tu skupinu spada samo Lockheed Martin F-22 Raptor.

Peking je objavio da svoje nevidljive zrakoplove planira početi koristiti između 2017. i 2019. godine. Kineski vojni proračun od 1999. do 2009. se učetverostručio i danas iznosi oko 78 milijardi dolara. No SAD je s proračunom od 700 milijardi dolara i dalje uvjerljivo najmoćnija vojna sila svijeta.