PROPAST 'SLOBODE' PRIJE OSNUTKA

Stranka islamofoba doživjela fijasko u Berlinu

12.01.2011 u 14:27

Bionic
Reading

U Berlinu je zakazana osnivačka skupština stranke Sloboda, na čelu s Reneom Stadtkewitzom, no ispostavilo se da nitko nije pretjerano raspoložen ugostiti ekstremiste. Aktivisti islamofobne stranke u nastajanju su prvo dogovorili zasjedanje u hotelu Crown Plaza, koji ih je izbacio kada je saznao o čemu je zapravo riječ, a potom ih nije htjela primiti ni ugledna privatna škola stranih jezika GSL

Danas je u Europi politički najisplativija roba širiti strah od islama. Riječ je o pomalo apsurdnoj situaciji u kojoj se dobrostojeća Europa, zabarikadirana u šengenski režim, počinje panično plašiti svih onih nesretnih i siromašnih ljudi koji je okružuju i koji žele doći u nju da bi ostvarili život vrijedan življenja, u kakvom većina Europljana uživa zdravo za gotovo.

Ekstremni desničari i politički populisti nemaju problema taj u osnovi klasni sukob predstaviti kao civilizacijsko-religijski te širenjem straha ostvariti zavidan politički utjecaj i karijere. Prvi koji se toga dosjetio bio je sada pokojni Jörg Haider, no danas je vjerojatno najpoznatiji europski islamofob nizozemski liberalni fašist Geert Wilders. Naravno, ni u Austriji se ne odriču tako efektnog političkog oruđa pa je nedavno Slobodarska stranka na lokalnim izborima agitirala protiv džamija kojih u Austriji uopće nema, tvrdeći da je samo pitanje vremena kad će Alpe pokriti minareti.

Zabranu gradnje istih Švicarci su pak izglasali na referendumu, poznatom po tome što se u reklamnoj kampanji za njega islam izjednačavao s terorizmom. Naravno, nikome ne pada na pamet sve Irce smatrati teroristima zbog IRA-e ili sve Baskijce zbog ETA-e, no za muslimane očito vrijede drukčiji kriteriji.

Jedna od rijetkih država u kojoj se takva retorika izbjegavala bila je donedavno Njemačka. Onda se ljetos sve promijenilo zbog knjige bankara i socijaldemokrata Thila Sarazzina 'Njemačka sama sebe ukida', u kojoj je taj gospodin ustvrdio da Nijemcima prijeti arapsko-turska demografska bomba te da će plavokosi Germani uskoro postati povijest, dok će zemlju preuzeti tamnoputi muslimani.

Sve to rezultiralo je vrućom javnom raspravom u koju su bili uključeni svi, od kancelarke Angele Merkel pa naniže, dok su novinski komentatori upozoravali da se pretjeruje s antiislamskom panikom.

Ipak, neki su tu cijelu situaciju vidjeli kao odličan trenutak za politički profit, a među njima ponajviše bivši član CDU-a Rene Stadtkewitz, koji je došao na ideju osnivanja njemačke Slobodarske stranke, očito po uzoru na ekstremnodesne Austrijance.

Stadtkewitz je bio potaknut i anketama koje su u jednom trenutku pokazivale da bi jedna antiislamska protestna partija mogla dobro proći na izborima, pa čak ući u Bundestag, te je počeo polako medijski promovirati sebe i stranku u nastajanju.

Ipak, da u državi koja se - zbog svoje mračne povijesti - grozi bilo kakvog desničarskog ekstremizma nije baš jednostavno osnovati takvu stranku, pokazalo je ono što se jučer dogodilo Stadtkewitzu i ekipi.

Naime, u Berlinu je zakazana osnivačka skupština stranke Sloboda, no ispostavilo se da u glavnom gradu Njemačke nitko nije pretjerano raspoložen ugostiti ekstremiste. Aktivisti islamofobne stranke u nastajanju su prvo dogovorili zasjedanje u hotelu Crown Plaza koji ih je izbacio kada je saznao o čemu je zapravo riječ.

Onda su pokušali unajmiti prostorije ugledne privatne škole stranih jezika GSL koja ih nije prihvatila uz javno objašnjenje da 'profil te stranke nije u skladu s našom tradicijom otvorenog i međunarodnog instituta'.

Rene Stadtkewitz i tridesetak njegovih pristalica su se zato sinoć pojavili pred zgradom u kojoj se nalazi GSL te održali improviziranu konferenciju za novinare na kojoj su se predstavili žrtvama sistema. Odmah se našlo i pedesetak demonstranata protiv islamofobije, tako da je na kraju policija morala odvesti Stadtkewitza na sigurno.

Prosvjednici su upozorili na to da se u posljednje vrijeme u Berlinu dogodilo nekoliko napada na džamije, što pripisuju antiislamskoj retorici. Kako trenutno stvari stoje, Stadtkewitz i njegove pristalice ne odustaju od namjere osnivanja stranke Sloboda, samo nikako da nađu slobodno mjesto na kojem bi to i napravili.