NOVO KRIZNO ŽARIŠTE

Vojska na ulicama Tunisa

12.01.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Vojska je razmještena u srijedu u središte Tunisa nakon što se val nereda, u kojem su po službenim podacima ubijene 23 osobe, prvi put proširio i na glavni grad te zemlje

Tunižani koji sudjeluju u neredima bez presedana tvrde da protestiraju zbog nezaposlenosti, korupcije i onoga što nazivaju 'represivnom vladom' te traže odlazak predsjednika Zina al-Abidina Ben Alija, koji je na vlasti već 23 godine.

Vladini dužnosnici tvrde da se radi o manjoj skupini nasilnih ekstremista koji žele izazvati nemire i izazvati nesigurnost u zemlji.

Protesti, koji traju već gotovo mjesec dana, najgori su u toj arapskoj zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća. Nemire u Tunisu s velikom pažnjom prate arapske zemlje, ali i EU i SAD, koji su izrazili 'duboku zabrinutost zbog prekomjernog korištenja sile'. Vlada se od tih optužba brani tvrdnjama da su policajci pucali u demonstrante u okviru 'legitimne samoobrane'.

Po riječima očevidaca, naoružani vojnici patroliraju ulicama glavnoga grada, a posebno se čuva i zgrada državne televizije.

Tunižani demonstriraju i u drugim gradovima u zemlji i navodno ih se u srijedu u Gaserinu, 120 kilometara od Tunisa, okupilo nekoliko tisuća.