NEOVISNO PRAVOSUĐE

EU upozorio Ukrajinu zbog progona Timošenko

11.01.2011 u 22:36

Bionic
Reading

Visoki dužnosnik Europske unije upozorio je u utorak Ukrajinu da ne koristi kazneno zakonodavstvo za političke ciljeve, jasno se referirajući na sudski progon bivše premijerke Julije Timošenko.

Timošenko je prošle godine nakon oštre izborne kampanje izgubila izbore od predsjednika Viktora Janukoviča i sada je optužena za zloporabe položaja tijekom njenog premijerskog mandata od 2007. do 2010.

Ona bi se pred državnim tužiteljem trebala pojaviti u čevrtak kako bi saslušala razvoj slučaja koji se vodi protiv nje. Vlasti su rekli da, za sada, nema razloga da joj se odredi pritvor.

Govoreći u utorak nakon razgovora s Janukovičem o stanju odnosa EU-a i Ukrajine povjerenik EU-a za proširenje Stefan Fuele je rekao: "U 21. stoljeću demokratska vlast se ne može održati bez neovisnog pravosuđa i medija. To je pitanje moralnog predvodništva".

"Želio bih podsjetiti na potrebu da se osigura da se kazneni zakon ne koristi za političke ciljeve i da se u potpunosti poštuju načela poštenog, nepristranog pravnog procesa", rekao je.

Fuele je na konferenciji za tisak rekao da je u interesu Ukrajine da ima snažnu oporbu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Kostjantin Hriščenko je odgovorio da je najlaški put za izbjeći probleme sa zakonom osigurati "da ne kršite zakon kada ste u vladi, niti kada ste van nje".

Osim optužbi protiv Julije Timošenko pritvoreno je i nekoliko članova njene bivše vlade.