POKRET BEZ VOĐE

Globalni prosvjedi podrške WikiLeaksu

11.01.2011 u 13:51

Bionic
Reading

Američko ministarstvo pravosuđa krenulo je u progon onih koji podržavaju WikiLeaks na Twitteru, na što svjetska hakerska zajednica, predvođena kolektivom Anonymous, nema namjeru samo tako pristati pa najavljuje globalne prosvjede 15. siječnja

Prije nekoliko dana islandska parlamentarna zastupnica Birgitta Jónsdóttir obavijestila je javnost preko Twittera da je istražuje američko ministarstvo pravosuđa. Naime, Birgittu Jónsdóttir obavijestio je Twitter da Amerikanci traže od njega sve što je Islanđanka napisala na toj društvenoj mreži od 1. studenog 2009. godine, kao i njene osobne podatke. Razlog za to jest činjenica da je Jónsdóttir bila volonterka WikiLeaksa, a i danas podržava ekipu Juliana Assangea. Ubrzo se ispostavilo da ona nije jedina koju istražuje američko ministarstvo pravosuđa, bez obzira što svi osumnjičeni nisu američki državljani. Mnogi pravni stručnjaci oglasili su se u vezi tog poteza američkih vlasti, dovodeći u pitanje njegovu legalnost, a ni Twitter nije pretjerano oduševljen što se našao između dvije vatre.

Taj najnoviji pritisak administracije Baracka Obame na WikiLeaks i sve one koji ga podržavaju razbjesnio je hakere okupljene u kolektiv Anonymous. Oni su već pokazali svoju snagu i odlučnost prije mjesec dana, kada su nekoliko dana vršili napade na internetske stranice kompanija poput Vise i Paypala, koje su pod pritiskom američke vlade odlučile sabotirati WikiLeaks i sve one koji žele donirati novac za funkcioniranje te stranice. Sada su se pak odlučili za globalni prosvjed za slobodu 15. siječnja.

Anonymous su objasnili svoju odluku zabrinutošću za slobodu interneta, na kojem se sve više događaju pritisci moćnih vlada i multinacionalnih korporacija, nezainteresiranih za transparentnost. Anonymous naglašavaju da se bore za slobodu govora, medija i okupljanja, što je, kako pišu u svojem pozivu na prosvjede, 'osnovni način održanja slobodnog društva'. 'Nedavno uplitanje vlada u ove slobode na internetu događa se u isto vrijeme kada i nesposobnost klasičnih medija da ispunjavaju svoju vitalnu ulogu u provjeri zloupotreba moći. Članovi slobodnog društva ne smiju dozvoliti da se zataškavaju informacije samo zato jer su neugodne za strukture moći', poručuju Anonymous, koji su započeli s online organiziranjem svjetskog prosvjeda.

Na stranici whyweprotest.net već su zakazani i dogovoreni protesti u Londonu, Lisabonu, Seattleu, Sydneyju i Los Angelesu, a vjerojatno slijede mnogi drugi. Anonymous, koji se definiraju kao 'pokret bez vođa', pozivaju sve ljude da se sami angažiraju i u svojim gradovima organiziraju proteste, a s obzirom na utjecaj koji imaju u online zajednici, najvjerojatnije će se mnogi odazvati.


Da bi motivirali ljude na akciju, izrađen je i prigodni videomanifest koji možete pogledati na Youtubeu.

Anonymous