USTAVNI SUD ITALIJE

Može li se Berlusconiju suditi za korupciju i utaju poreza?

11.01.2011 u 12:15

Bionic
Reading

Talijanski ustavni sud počeo je u utorak raspravu o tome može li se premijeru Silviju Berlusconiju suditi za korupciju i utaju poreza povezanu s njegovim poslovnim carstvom Mediaset

Petnaest sudaca treba odlučiti je li je zakon usvojen prošle godine, kolokvijalno nazvan 'Berlusconijevim' jer štiti premijera i ministre od kaznenog progona, u skladu s ustavnim načelom jednakopravnosti svih građana pred zakonom.

Nakon što je Berlusconijeva vlada jedva preživjela glasovanje o povjerenju prošloga mjeseca sudska odluka mogla bi otežati napore za učvršćenjem njegove koalicije desnog centra.

Presuda se očekuje u četvrtak.

Pravorijek ustavnog suda zatražili su suci u Milanu, gdje je Berlusconi suočen s tri postupka za podmićivanje svog bivšeg odvjetnika Davida Millsa te za pronevjeru i utaju poreza povezanu s prodajom televizijskih prava.

Ako odluka bude usmjerena protiv njega, to nužno ne znači da će se Berlusconi morati odmah pojaviti pred sudom, ali prije ili kasnije suočit će se sa suđenjem, kao i s rizikom od zatvorske kazne.

Talijanski mediji pišu u utorak da su suci ustavnog suda podijeljeni oko tog pitanja i da se može očekivati vrlo tijesna odluka.