Svijet PRANJE NOVCA

Bivšem republikanskom vođi tri godine zatvora

Bivši čelnik većine u Predstavničkom domu američkog Kongresa, republikanac Tom DeLay, osuđen je u ponedjeljak na tri godine zatvora zbog uloge u pranju novca u kampanji za izbore u Teksasu 2002. godine

DeLay (63), nekada jedan od najmoćnijih političara u Washingtonu, u studenome je proglašen krivim za ilegalno prebacivanje 190.000 dolara (1.088.700 kn) korporativnog novca preko Republikanskog nacionalnog odbora, kako bi pomogao izbor republikanaca u zakonodavna tijela Teksasa na izborima 2002.

Teksaški sudac Pat Priest osudio je DeLaya na tri godine zatvora pod optužbom za urotu te na pet godina zatvora zbog pranja novca. Sudac je omogućio DeLayu da prihvatiti 10 godina uvjetne kazne za pranje novca, uz pretpostavku da ispunjava određene uvjete koje postavi sud.

Prema teksaškim zakonima, DeLay je mogao biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora za pranje novca i optužbu za urotu.

Bivši kongresnik iz Houstona, poznat po nadimku 'Čekić', na sudu nije pokazao kajanje, tvrdeći kao i tijekom cijelog postupka da nije prekršio zakon.

'Borio sam se. Istrčao utrku. Zadržao sam vjeru', rekao je DeLay, kako navodi lokalni list Austin American-Statesman.

DeLay je tvrdio da je nevin i nakon što je proglašen krivim u studenome 2010. govoreći da je riječ o 'zluporabi pravosuđa' i 'kriminalizaciji politike'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još