ZAKONSKO TETOŠENJE MUŽEVA

63 posto Marokanskih žena zlostavljano

10.01.2011 u 16:06

Bionic
Reading

62,8 posto žena u Maroku pretrpjelo je u pretprošloj ovaj ili onaj oblik zlostavljanja, od psihološkog do seksualnog. Sjevernoafrička je država još uvijek zakonski raj za muškarce s poremećenim konceptom privatnog vlasništva

Visoka komisija za planiranje u Maroku objavila je poražavajuće rezultate ankete o zlostavljanju žena. Na uzorku od 8.300 ispitanicaizmeđu 18 i 64 godine otkriveno je da je u razdoblju od 12 mjeseci od polovine 2008. do polovine 2009. njih 62,8 posto doživjelo neki oblik nasilja.

Prednjači emocionalno zlostavljanje sa 48,4 posto, dok je žrtava seksualnog nasilja visokih 23 posto. U potonjoj skupini je uglavnom riječ o djevojkama između 18 i 24 godine

Posebno je znakovit podatak da je u gradovima otprilike tri puta veća učestalost zlostavljanja nego u ruralnom područjima.

Maroko je, čini se, prava legalistička oaza za muškarce i muževe koji boluju od viška agresije i smatraju slabiji spol privatnim vlasništvom. Još su u 2001. Ujedinjeni narodi upozorili na katastrofalne zakonske opcije za žene u slučaju nasilja u obitelji. Sudski procesi su strahovito dugi, komplicirani i završavaju s neprimjereno blagim kaznama za zlostavljače.

Premda je već prošle godine trebao biti izglasan novi zakon o obiteljskom zlostavljanju koji precizira sve oblike kućnog nasilja, dokument još nije stigao na dnevni red parlamenta. Nova bi legislativa trebala k tome olakšati ženama odlazak iz bliže okoline zlostavljača. To je zasada prilično teško bez obzira na pomoć ženskih kuća koje su osnovale nevladine udruge te su mnoge od njih prisiljene živjeti s inkriminiraim partnerom čak i za vrijeme procesa rastave.