POLITIČKO PRESLAGIVANJE BIH

Hrvati sa Srbima dogovorili postizbornu koaliciju

10.01.2011 u 15:49

Bionic
Reading

Predsjednici četiriju hrvatskih i srpskih političkih stranaka u BiH potvrdili su u ponedjeljak u Sarajevu da su opredijeljeni za poslijeizborno savezništvo te uspostavu vladajuće većine na temelju izbornih rezultata iz listopada 2010. i ponovno su pozvali Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP) i Stranku demokratske akcije (SDA) da im se pridruže u koaliranju

'I dalje ćemo zajednički nastojati uspostaviti parlamentarnu većinu', izjavio je novinarima predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić nakon sastanka na kojemu su bili i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić

Oni su se sastali i potkraj prosinca 2010., a tada su sudjelovali i predstavnici Stranke za BiH (SBiH) koji su ovaj put izostali opravdavajući to neprihvatljivim postupcima Milorada Dodika, odnosno njegovim pokušajima da preuzme imovinu države BiH koja se nalazi na području Republike Srpske.

Skupina od šest stranaka pokušala je uspostaviti protutežu najavljenoj koaliciji koju bi uz SDP i SDA tvorili Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka Radom za boljitak.

Nitko od predstavnika tih četiriju stranaka nije se pojavio na sastanku koji je u ponedjeljak održan u Parlamentu BiH radi dogovora o uspostavi vladajuće većine koji bi onda omogućio i izbor novog vodstva Zastupničkog doma.

Dragan Čović je izjavio kako je, unatoč toj činjenici, i dalje uvjeren da je moguće uspostaviti široku vladajuću koaliciju koja bi bila u stanju donositi provedive odluke.

'I dalje pozivamo SDP i SDA kako bismo uspostavili većinu koja će kvalitetno donositi odluke', kazao je Čović, najavivši kako će u idućim danima i u BiH i u Hrvatskoj na više sastanaka biti govora o uspostavi nove vlasti u BiH.

Istaknuo je kako izbjegavanje sastanaka i razgovora nema smisla te kako se time šalje loša poruka o budućnosti države.

Milorad Dodik je pak kazao kako se nova vlast u BiH mora uspostaviti poštujući činjenicu tko su legitimni predstavnici konstitutivnih naroda, ustvrdivši da su za činjenicu da BiH nema novu vlast odgovorni SDP i SDA.

'BiH je složena zemlja i u vlasti mogu biti samo predstavnici, a ne pripadnici naroda', ustvrdio je Dodik, zaključivši kako je zapravo to izvoran smisao daytonskog sporazuma.

Predsjednik SNSD-a iskoristio je priliku kako bi ponovno doveo u pitanje opstanak BiH, optužio je međunarodnu zajednicu za nedopuštene pokušaje intervencionizma i verbalno napao visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka.

Sudionici sastanka najavili su kako neće nazočiti sastanku predstavnika političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH u utorak, no potvrdili su kako će na tom skupu biti neki od nižih stranačkih dužnosnika.

SDP i SDA su pak već najavili kako bi njihovi predsjednici bili pripravni sudjelovati na takvu sastanku.