EUROPSKA KOMISIJA

Njemačka mora usmrtiti životinje kontaminirane dioksinom

10.01.2011 u 15:43

Bionic
Reading

Njemačka će morati usmrtiti sve životinje s farma koje su koristile stočnu hranu onečišćenu dioksinom i uvesti jako stroge kontrole tvrtki koje proizvode masti za stočnu hranu, objavila je u ponedjeljak Europska komisija

'Sve farme onečišćene dioksinom morat će usmrtiti životinje', rekao je Frederic Vincent, glasnogovornik povjerenika za zdravlje Johna Dallija, a prenosi France presse.

Mjera se već provodi i usmrćeno je nekoliko tisuća kokoši, rekao je. Onečišćenje se odnosi i na svinje i goveda.

Europska komisija traži također jačanje nadzora tvrtki koje proizvode masti za prehranu životinja jer se u većini slučajeva one bave i proizvodnjom masti za industriju

U Bruxellesu je u ponedjeljak održan nov sastanak s predstavnicima stručnjaka iz tog sektora u EU-u.

'Ili će industrijalci mjere uvesti na dobrovoljnoj osnovi, ili bi Komisija mogla propisati pravila', istaknuo je glasnogovornik.

S druge strane, Komisija smatra da 'nisu razmjerne' slučaju bilo kakve mjere suspenzije uvoza iz Njemačke jer 'ne postoji opasnost za ljudsko zdravlje', istaknuo je Vincent.

Južna Koreja zbog tog je slučaja obustavila uvoz svinjetine iz Njemačke.

'Rusija i Slovačka nisu poduzele takve mjere', rekao je glasnogovornik EK, objasnivši da su te dvije zemlje pojačale nadzor njemačkih proizvoda.

Njemačka je u ponedjeljak potvrdila da bi zbog ovog slučaja mogla uvesti strože standarde o sigurnosti hrane sa strožim nadzorom opskrbljivača stočnom hranom.

Njemačka ministrica poljoprivrede Ilse Aigner kazala je da njemačka vlada razmatra uvođenje strožih propisa za opskrbljivače stočnom hranom.

'Nema razloga za paniku, ali nema razloga ni za opuštenost', kazala je Aigner za konferenciji za novinare u Berlinu, dodajući: 'Ljudi koji su ovo učinili bili su neodgovorni i beskrupulozni', dodala je, kako prenosi Reuters.

Njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung objavio je intervju s Aigner u kojem je ona kazala: 'Treba razjasniti treba li uvesti strožu proceduru za licenciranje tvrtki koje isporučuju sirovine za stočnu hranu.'.

Aigner je u ponedjeljak održala sastanak s predstavnicima udruženja proizvođača stočne hrane i poljoprivrednika posvećenom tom pitanju.

Industrija stočne hrane mora ne samo aktivno pomoći da se otkriju uzroci ovog zagađenja nego i iznijeti konkretne prijedloge kako bi se spriječilo da se ovakvi slučajevi ponove, kazala je.