Svijet SURADNJA SVJETSKIH SILA

Medvedev potpisao nuklearni sporazum s Japanom

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je u subotu sporazum s Tokijem o nuklearnoj energiji za civilnu upotrebu, koji omogućuje prijenos japanske tehnologije Rusiji i prodaju dodatnog ruskog uranija Japanu

Taj su sporazum izglasovala oba doma ruskog parlamenta u prosincu, istaknuo je Kremlj na internetskoj stranici. Okvirni sporazum potpisan je u svibnju 2009. prigodom posjeta premijera Vladimira Putina Tokiju.

Sporazum će Rusiji i Japanu omogućiti da zajednički eksploatiraju uranij u Rusiji i drugim zemljama poput Mongolije, te će otvoriti put ugovorima vrijednim nekoliko milijardi dolara, istaknuo je šef ruske nuklearne agencije Sergej Kirijenko.
Japan podmiruje trećinu svojih potreba strujom iz 54 nuklearna reaktora i u potrazi je za novim tržištima radi izvoza svoje tehnologije, među kojima one elektrana.

Rusija je zaključila slične sporazume s Velikom Britanijom, Kinom, Indijom, Francuskom, Kazahstanom i Ukrajinom. Japan je sa svoje strane sklopio nuklearne sporazume s EU-om i zemljama poput SAD-a i Turske.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još