NAPETO U IRAKU

Sadr poziva na otpor protiv američkih snaga

08.01.2011 u 11:45

Bionic
Reading

Radikalni šijitski vođa Moktada al-Sadr pozvao je u subotu u Nadžafu svoje pristaše da 'se svim sredstvima odupru' američkim snagama, u svom prvom govoru od povratka u Irak iz dobrovoljnog četverogodišnjeg egzila

'Odupiremo se još uvijek okupatoru vojnim otporom i svim drugim sredstvima', izjavio je Moktada al-Sadr pred tisućama pristaša okupljenih u četvrti Al-Hanana, u središtu tog svetog šijitskog grada koji se nalazi 150 km južno od Bagdada.

No, on je također poručio svojim pristašama da daju šansu novoj iračkoj vladi pod vodstvom šijitskog premijera Nurija al-Malikija, poručivši da oružje trebaju nositi samo oni koji su za to zaduženi. Također je zatražio od svojih pristaša da ne napadaju Iračane.

'Naša ruka neće taknuti nijednog Iračana. Usprotiv ćemo se samo okupaciji svim raspoloživim sredstvima. Mi smo narod i ne slažemo se sa skupinama odgovornima za ubojstva', dodao je on.

Moktada al-Sadr, koji uživa i dalje u velikoj popularnosti među siromašnim šijitima, vratio se u Irak u srijedu iz izgnanstva u Iranu.

On je nakon američke invazije 2003. osnovao Mahdijevu vojsku koja se borila protiv američkih snaga i snaga iračke vlade, a na vrhuncu moći bila je najjača iračka paravojna postrojba s oko 60 tisuća pripadnika.

Krajem 2006. Al-Sadr je napustio Irak, a u kolovozu 2008. objavio je raspuštanje svoje vojske i završetak vojnih operacija.