INDUSTRIJSKA ŠPIJUNAŽA

Francuska istražuje ulogu Kine u Renaultu

07.01.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Francuske obavještajne službe ispituju ulogu Kine u slučaju industrijske špijunaže u automobilskoj tvrtki Renault koji je francuski ministar industrije ocijenio kao 'gospodarski rat', rekao je agenciji Reuters izvor iz francuske vlade

Suspenzija trojice visokih dužnosnika u Renaultu, uključujući i člana upravnog odbora, oživjela je strahove od industrijske špijunaže i navela francusku vladu da upozori na 'opću opasnost' za francusku industriju.

Dužnosnici su osumnjičeni da su prosljeđivali podatke o važnom programu razvoja električnih vozila, ključne za Renaultovu poslovnu strategiju koji je zajedno sa svojim japanskim partnerom Nissanom u taj program uložio milijarde eura.

Ured francuskog predsjednika zatražio je istragu, rekao je izvor u petak. 'Elizej je zadužio DCRI (obavještajnu službu) za istragu. Ona slijedi kineski trag.'

Francuska država posjeduje 15 posto Renaulta.

Kina, gdje ispušni plinovi sudjeluju sa 70 posto u onečišćenju u velikim gradovima, snažno ustrajava na razvoju 'zelenih' vozila u okviru razvoja vlastite automobilske industrije.

Francuski ministar industrije Eric Besson novinarima je u četvrtak rekao da je izraz 'gospodarski rat' prikladan za opis onoga što se dogodilo u slučaju Renaulta.