Svijet UŠLA U SUSTAV PREHRANE

Jaja izložena dioksinu iz Njemačke dospjela do Britanije

Jaja s njemačkih farmi gdje je zabilježena kontaminacija dioksinom u hrani za životinje ušla su u Veliku Britaniju u obliku prerađevina za ljudsku prehranu, izvijestila je Europska komisija u četvrtak

Njemačke vlasti su ovoga tjedna rekle da je do 3.000 tona hrane za životinje kontaminirane visoko toksičnim dioksinom poslano na peradarske i svinjogojske farme, a da su jaja s nekih od tih farmi potom izvezena u Nizozemsku na preradu.

'Ta su jaja potom prerađena i izvezena u Veliku Britaniju kao 14 tona pasteriziranih proizvoda za konzumaciju', rekao je glasnogovornik Europske komisije za zdravstvo Frederic Vincent na konferenciji za tisak u Bruxellesu.

'Jesu li završila u majonezi, kolačima, ne znam. Tako da ćemo to ispitati s vlastima Velike Britanije i vidjeti što je učinjeno s tim jajima', rekao je.

Vincent je naglasio da, iako su jaja došla s farmi u Njemačkoj gdje je davana kontaminirana hrana, nema dokaza o tome sadrže li dioksin. Ispitivanja drugih jaja s takvih farmi u Njemačkoj utvrdila su da sadrže i do pet puta više od dozvoljene granice dioksina u EU-u, napomenuo je Vincent.

'Utvrđene razine ne predstavljaju opasnost po ljudsko zdravlje', dodao je Vincent.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još