SRBIJANSKA TJERALICA

U BiH uhićen Hrvat zbog ratnog zločina

06.01.2011 u 17:48

Bionic
Reading

Hrvatski državljanin Tihomir Purda (32) iz Vukovara uhićen je u Bosni i Hercegovini po tjeralici što je za njim raspisalo srbijansko pravosuđe koje ga tereti za ratne zločine, potvrdila je u četvrtak Hini glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić.

Granična policija BiH tijekom dana je priopćila da je hrvatski državljanin, čiji identitet nisu naveli, uhićen u srijedu na graničnom prijelazu Orašje kada je u BiH pokušao ući kao suputnik u putničkom automobilu.

Uhićenje je obavljeno na temelju Interpolove tjeralice a zbog sumnje da je počinio kazneno djelo "ratnog zločina protiv nemoćnih i ranjenih osoba".

Hadžić je pojasnila da je nakon izručenja Purde Sudu BiH tijekom dana provedeno ekstradicijsko ročište.

"Sud mu je odredio pritvor od osamnaest dana i to je rok u kojemu pravosuđe Srbije treba dostaviti eventualni zahtjev za izručenje i svu potrebnu popratnu dokumentaciju", kazala je Hadžić.

U Purdinu slučaju nema zapreka za izručenje Srbiji s obzirom na to da on nema državljanstvo BiH.

Ekstradicijski pritvor koje u ovakvim slučajevima određuje Sud BiH može trajati najduže trideset dana.

Hrvatsko veleposlanstvo u Sarajevu stupilo je u kontakt s nadležnim institucijama BiH koje su potvrdile uhićenje Tihomira Purde, doznaje Hina u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Prema informacijama ministarstva Purda je predan sudskoj policiji BiH i zasad nije tražio konzularnu pomoć.