PREDSJEDNIK BASESCU

'Rumunjska neće uvjetovati pristup Hrvatske EU-u'

05.01.2011 u 19:39

Bionic
Reading

Rumunjska mora ispuniti svoje obveze kako bi bila primljena u Schengenski prostor, a ne postavljati uvjete kao što je u ponedjeljak učinio ministar vanjskih poslova izazvavši kritike Bruxellesa te neće uvjetovati pristup Hrvatske Europskoj uniji, rekao je u srijedu rumunjski predsjednik Traian Basescu

'Moramo se usredotočiti na vlastite napore, a ne na ono što bi trebali drugi učiniti', rekao je Basescu vodeći vladinu sjednicu o nastojanjima Bukurešta da se uključi u Schengenski prostor slobodnog kretanja.

Rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Baconschi je u intervjuu za rumunjski list Adevarul, objavljenu u ponedjeljak, izjavio da će tražiti uvođenje mehanizma za suradnju i verifikaciju i za Hrvatsku, ako Njemačka i Francuska i dalje budu blokirali ulazak Rumunjske u Schengenski prostor.

'Bit rumunjske politike nije u postavljanju uvjeta za pristup Hrvatske u EU, već, dapače, nesuzdržana potpora pristupu zemalja zapadnog Balkana', rekao je Basescu demantirajući Baconschija.

Rumunjski predsjednik je naglasio da jednostrano upozorenje na mehanizam za suradnju i verifikaciju "nije poluga koju ćemo povući da bismo riješili to pitanje".

"Rješenje je u nama, ali i u političkim odnosima, europskoj solidarnosti i poštivanju sporazuma o pristupu za 27 članica EU-a", istaknuo je.

Basescu je naveo da preuzima "političku odgovornost" za moguće kašnjenje ulaska u Schengenski prostor, kojem se Bukurešt nada u ožujku, ali da su za pitanja u vezi s "napretkom pravosuđa, koje spominju Pariz i Berlin, odgovorni parlament i vlada".