UDAR NA DODIKA

Inzko suspendirao zakon Republike Srpske

05.01.2011 u 17:57

Bionic
Reading

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko suspendirao je u srijedu zakon kojim su vlasti Republike Srpske pokušale preuzeti vlasništvo nad imovinom države BiH

U priopćenju koje je objavio Inzkov ured u Sarajevu (OHR) ističe se kako se provedba zakona o statusu državne imovine što se nalazi na području RS-a suspendira sve dok ustavni sud BiH ne odluči tko je pravi vlasnik te imovine.

Dodik odluku neće poštovati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je datamošnje vlasti neće poštivati zabranu raspolaganja državnom imovinom utome entitetu koju je u srijedu naložio visoki međunarodni predstavnikza BiH Valentin Inzko nakon stupanja na snagu zakona o raspolaganjudržavnom imovinom Republike Srpske u početku tjedna.

'Taj nalog za nas nema nikakvu važnost“, rekao je Dodik za medije uRS-u, dodavši kako austrijski diplomat nije ovlašten da suspendira tajzakon. Najavio je da Inzkova odluka neće biti objavljena u Službenomglasniku RS-a.Dodik je rekao i kako Ustavni sud BiH nije nadležan odlučivati oimovini koja se nalazi na području Republike Srpske, nego Ustavni sudtoga entiteta.

"Uzevši u obzir da će u BiH doći barem do jednog osporavanja zakona o državnoj imovini RS-a pred ustavnim sudom BiH, nalogom visokog predstavnika izbjeći će se otežavanje stanja na terenu što bi se dogodilo ako bi se zakon počeo provoditi prije odluke ustavnog suda BiH", navodi se u priopćenju OHR-a.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u utorak je kao jedan od supredsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH podnio zahtjev ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona što ga je parlament RS-a donio potkraj 2010., a entitetski predsjednik Milorad Dodik ga je potpisao u početku ovog tjedna, čime je trebala početi i njegova provedba.

Prijeporni zakon zapravo je jednostrano svu imovinu bivše SR BiH, odnosno Republike BiH, koja se nalazi na području RS-a proglasio entitetskim vlasništvom iako za to nema pristanka ni tijela vlasti države BiH ni Federacije BiH.

Strane u BiH već mjesecima se spore o statusu državne imovine jer vlasti RS-a odbijaju prihvatiti tumačenje da je država BiH pravna sljednica SR BiH, odnosno Republike BiH, te stoga ima pravo i na imovinu bivše republike.

Takvo stajalište onemogućilo je i provedbu Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP), jer NATO traži da se 69 objekata, poput vojarna, registrira kao državno vlasništvo, odnosno ministarstva obrane BiH, što RS ne želi prihvatiti.

Iakoristivši nakon duljeg vremena svoje široke ovlasti, Inzko je u srijedu, suspendiravši zakon u RS-u, istodobno upozorio kako se status državne imovine mora što prije riješiti.

"To je ispit ozbiljnosti za izabrane na izborima u listopadu“, istaknuo je Inzko.

Suspenzijom spomenuta zakona zabranjuju se sve promjene stanja državne imovine u zemljišnim knjigama.