Svijet POZIV RUSIJI

Poljska želi olupinu zrakoplova Kaczynskog

Poljski veleposlanik u Rusiji pozvao je u srijedu Rusiju da Poljskoj što prije preda olupinu zrakoplova koji je pao u travnju 2010. blizu Smolenska, na zapadu Rusije, kad je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski

'Čekamo povratak poljskog zrakoplova kad više ne bude koristan za istragu. Držimo da bi to trebalo biti što prije', rekao je veleposlanik Wojciech Zajaczkowski u razgovoru koji je u srijedu objavila agencija Interfax.

Tupoljev 154 s predsjednikom i brojnim poljskim visokim dužnosnicima pao je 10. travnja kad je pokušao sletjeti u gustoj magli u Smolensku. Izaslanstvo je odlazilo u Katyn na obljetnicu smaknuća 22.000 poljskih časnika 1940. po Stalijnovu nalogu.

Poljska je oštro kritizirala rusko vođenje istrage te zrakoplovne nesreće. Premijer Donald Tusk je prošle godine izjavio da su prvi rezultati istrage neprihvatljivi i puni pogrešaka.

Rusija je istaknula da je predala sve podatke Poljskoj i da nastoji biti otvorena prema medijima. Moskva je u listopadu Varšavi predala uvodno izvješće na 200 stranica o svojim zaključcima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još