'HUMANI' ZID

EU kritizira Grčku zbog blindiranja granice

05.01.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Grčka vlada iznenadila je Bruxelles najavom da će podići metalnu ogradu u dužini 12,5 km na sjeveroistočnoj granici s Turskom kako bi zaustavila val migranata koji tamo pokušavaju ući na područje EU

Na zamolbu službene Atene Europska komisija poslala je 200 članova agencije Frontex kako bi kontrolirali sporni dio granice, što je dovelo do smanjenja broja ilegalnih prijelaza za oko 40 posto.

Ali za Grčku to nije dovoljno. Bruxelles odgovara da zidovi ili metalne ograde ne mogu biti efikasno rješenje za ilegalne migracije. Turska i Grčka imaju 200 km zajedničke granice koju gotovo u cijelosti čini prirodna prepreka, rijeka Evros, kojom s obje strane patroliraju gliserima. Samo je 12,5 km kopnene granice i to je dio koji Grčka kani zatvoriti.

Lani je iz Turske u Grčku preko kopnene ili vodene granice (pa i morske) ušlo oko 130.000 ilegalaca. Računa se da je oko 40.000 njih prešlo rijeku Evros. Među ilegalnim useljenicima sve je više ljudi iz Afrike i Azije. Prema Frontexu, tijekom listopada oko 245 osoba dnevno je prelazilo tu granicu na nedozvoljeni način.

Grčki ministar civilne zaštite Christos Papoutsis odgovara na kritike i kaže da i druge europske zemlje imaju takve 'mjere obrane' pa navodi slučaj španjolske granice na Ceuti (prema Africi), s bodljikavim žicama, infracrvenim senzorima, kamerama i naoružanim patrolama. Grčka vlada, dakle, optužuje Bruxelles za hipokriziju.

Papoutsis dodaje da mjera nije uperena protiv Turske već, dapače, da će podizanje ograde pomoći donošenju bilateralnog dogovora o repatrijaciji.

Iz ureda Cecilije Malmström, povjerenice EU-a za pitanja unutarnje sigurnosti i za migratornu politiku, saznaje se da su pregovori s Turskom 'u tijeku'. Kaže se da su podaci Frontexa 'dramatični', ali se ne prihvaća podizanje barijere, već se promovira razgovor sa zemljama iz kojih dolaze migranti te sa zemljama kroz koje oni prolaze na putu do EU.