Svijet U FRANCUSKOJ

Bivši ministar obrane kandidat za predsjednika

Bivši francuski ministar obrane Herve Morin bit će kandidat za predsjedničkim izborima 2012. u Francuskoj, kako bi ondje branio boje stranke Novi centar, koja podupire predsjednika Nicolasa Sarkozyja, izjavio je u srijedu glasnogovornik njegove stranke

'On smatra da centar mora biti zastupljen na predsjedničkim izborima što mi se doista čini dobrim načinom razmišljanja i stoga će biti kandidat', rekao je glasnogovornik Novog Centra Jean-Marie Cavada na TV postaji France 2.

Najava te kandidature znak je ubrzavanja političkih događaja u Francuskoj, kako se približavaju izbori predviđeni za proljeće 2012. godine.

Herve Morin (49) napustio je vladu nakon rekonstrukcije vlade 14. studenoga. Bio je ministar obrane od 2007, a na toj ga je dužnosti zamijenio Alain Juppe.

Kako se bliži izborna godina, stranke centra su, kako se čini, podijeljene, a o kandidaturi razmišlja i bivši ministar ekologije Jean-Louis Borloo, čelnik male Radikalne stranke.

Usto, kandidat bi mogao biti i predsjednik Demokratskog pokreta Francois Bayrou. Za razliku od Morina i Borlooa, on brani opciju centra neovisnu o vladajućoj desnici, a na predsjedničkim izborima 2007. bio je treći iza Nicolasa Sarkozyja i Segolene Royal.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još