U BIH

Nesporazumi zbog Vijeća sigurnosti UN-a

05.01.2011 u 13:22

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj izjavio je u srijedu u Sarajevu da je njegova zemlja pripravna uspješno obaviti zadaću jednomjesečnog predsjedanja Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, no istodobno je izrazio nezadovoljstvo odlukom Predsjedništva BiH da država u tom razdoblju u New Yorku bude zastupljena samo na razini stalnog veleposlanika pri UN-u


Predsjedništvo BiH donijelo je u prosincu odluku o tome da tijekom siječnja BiH u Vijeću sigurnosti UN-a zastupa veleposlanik Ivan Barbalić, s obrazloženjem da je potrebno štedjeti te da nema ni potrebe da ministar vanjskih poslova ili netko drugi zbog toga putuje u New York i predsjeda sjednicama Vijeća sigurnosti.

'Smatram da donesena odluka nije primjerena, i to je moje pravo', izjavio je Alkalaj na konferenciji za novinstvo, dodajući da mu je poznato da je predsjednik Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović bio 'izričito protiv' predstavljanja BiH na razini višoj od veleposlaničke.

Alkalaj je rekao da će odluku državnog vrha poštovati, no smatra da BiH tako propušta priliku za afirmiranje države.

Radmanovićev savjetnik Danilo Petrović izjavio je medijima da je odluka o tome da u New York ne putuju visoki državni dužnosnici isključivo financijske prirode te da nema govora ni o kakvom animozitetu predsjednika Predsjedništva BiH prema ministru Alkalaju.

'Da je razlog ikakav animozitet, Radmanović bi osobno otišao na tu sjednicu i na to bi imao puno pravo', rekao je Petrović.

Alkalaj je pak izjavio da su razlozi koji se navode iz Radmanovićeva ureda 'smiješni'.

Objasnio je da je tijekom jednomjesečnog predsjedanja Vijećem sigurnosti UN-a BiH planirala tematsku sjednicu za 21. siječnja te da bi bila idealna prilika da upravo takvom sjednicom predsjeda netko od državnih dužnosnika. Tom prigodom raspravljalo bi se o 'postkonfliktnoj' izgradnji institucija kao dijelu procesa gradnje mira.

Alkalaj je rekao da je zamišljeno da se upravo na primjeru BiH pokaže da gradnja institucija može biti uspješna u situacijama koje se smatraju kriznima.

Nakon prijeporne odluke Predsjedništva BiH, počeli su 'pljuštati otkazi' sudjelovanja očekivanih visokih dužnosnika drugih država na toj sjednici, kazao je Alkalaj.

Govoreći o prioritetnim pitanjima koja će biti na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a tijekom siječnja, Alkalaj je najavio da će to biti ponajprije stanje u Sudanu i referendum o samostalnosti južnog dijela te države.

Rasprava o tome trebala bi biti već 9. siječnja.

Vijeće sigurnosti uz to će se baviti stanjem u Darfuru, Nepalu, Somaliji i na Haitiju, a očekuje se i jedna od redovitih rasprava o stanju na Bliskom istoku, to jest u pojasu Gaze.

Ministar vanjskih poslova BiH odbio je nagađanja da Palestina sprema prijedlog posebne rezolucije koju Vijeću sigurnosti kani podnijeti upravo tijekom siječnja.