MVPEI ĆE 'IZVIJESTITI' RIM

Na pomolu sukob Italije i Hrvatske zbog ometanja TV signala?

05.01.2011 u 12:34

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) ponovno će izvijestiti talijansku stranu o problemima koji nastaju u hrvatskom eteru u zapadnoj Istri zbog djelovanja talijanskih odašiljača

Iz ministarstva nisu željeli precizirati koga će se na talijanskoj strani kontaktirati. Hoće li to biti talijanski veleposlanik u Hrvatskoj, kao što je to bilo sredinom prosinca kada su prvi put bili obaviješteni o problemu koji Talijani stvaraju u Istri ili će se pokušati problem riješiti na nekoj drugoj višoj razini. U MVEPI-ju nisu željeli spekulirati s mogućim tužbama protiv talijanske strane Europskoj uniji ako problem ostane neriješen i nakon naših upozorenja. Naravno, MVPEI će sve svoje postupke koordinirati s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskom agencijom za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), kažu u MVPEI-ju.

U HAKOM-u nisu veliki optimisti u vezi s diplomatskom akcijom koja bi išla prema talijanskom veleposlaniku jer ni prvoga puta nije donijela mnogo koristi, već smatraju da bi se ovaj problem trebao riješiti na razini Vlada.

Nakon što se problem pojavio, HAKOM je službenom korespondencijom obavijestio talijansku stranu jer je procedura takva da se problemi rješavaju bilateralno između dviju zemalja, obaviješten je i ITU (UN-ova agencija za informacije i komunikacijsku tehnologiju). Ne postoji međunarodni mehanizam koji bi natjerao Talijane da poštuju dogovore i koriste isključivo frekvencije koje su im dodijeljene jer nije ni previđeno da bi se ovakva situacija mogla dogoditi, kažu nam iz HAKOM-a.

Otkad je problem primijećen 9. prosinca HAKOM, kako kažu, neprestano šalje Talijanima upozorenja, ali su se oni oglušili na sve njih i s njihove strane nikakvog odgovora nema.

Osim ovoga problema s televizijskim signalom, česte se pritužbe i na signale talijanske radiopostaje u Dalmaciji, zbog čega je Talijanima u posljednje dvije godine poslano preko 550 pritužbi, ali ni tu nije bilo povratne informacije. U HAKOM-u smatraju da Talijanima očito nije dovoljan spektar koji imaju i koji im je dodijeljen, pa se nezakonito šire. Jedini način na koji bismo mogli nešto učiniti jest, kažu, uzvratiti istom mjerom, ali onda bismo prekršili vlastite zakone pa, prema tome, takva reakcija nije moguća.