NEVIĐENA KATASTROFA

Poplave su koštale Australiju milijardu dolara

05.01.2011 u 10:33

Bionic
Reading

Dosad neviđene poplave koje su zahvatile Queensland na sjeveroistoku Australije proširile su se u srijedu na četrdesetak gradova, a zbog otpada i pesticida koji su dospjeli u more ugrožen je i Veliki koraljni greben

Otpad i pesticidi nošeni bujicama koje se ulijevaju u more opasan su 'koktel' za krhku ravnotežu tog jedinstvenog ekosustava upisanog na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Te bi bujice 'mogle poremetiti hranidbeni lanac i život koralja', ocijenila je Michelle Devlin sa Sveučilišta James Cook.

U srijedu se službeni broj regija izravno zahvaćenih poplavama popeo sa 22 na 40, izjavila je predsjednica vlade države Queensland Anna Bligh, dok se stanovnici Queenslanda pripremaju na novi porast razine vode i nove oluje praćene snažnim padalinama.

Po podacima Australskog meteorološkog ureda, razina rijeke Fitzroy koja poplavljuje nastradali grad Rockhampton trebala bi u srijedu doseći vrhunac sa 9,40 metara.

Taj grad sa 75.000 stanovnika, smješten 500 km od Brisbanea, jedan je od glavnih gradova u tom poljoprivrednom i rudarskom području zahvaćenom 'biblijskim' poplavama koje pogađaju više od 200.000 osoba u zoni velikoj poput Francuske i Njemačke zajedno.

Razina rijeke Fitzroy trebala bi ostati iznad normalne razine tjedan dana nakon što je dosegla vrhunac, istaknule su meteorološke službe.

U srijedu je proglašena uzbuna zbog oluje za jug Queenslanda s opasnošću 'od vrlo jakih padalina i naglog porasta voda'.

Za pomoć izoliranom stanovništvu mobilizirana su dva helikoptera.

Poplave su već stajale milijardu australskih dolara (754 milijuna eura).