MEGALOMANIJA

Nakon Drvengrada Kusturica gradi Kamengrad

05.01.2011 u 09:41

Bionic
Reading

Emir Nemanja Kusturica u srijedu će u Višegradu u Bosni i Hercegovini, na svečanosti povodom pola stoljeća od dodjele Nobelove nagrade književniku Ivi Andriću, službeno započeti izgradnju Kamengrada kod mosta Mehmed-paše Sokolovića

Kusturica to objašnjava kao postavljanje scenografije za svoj film 'Na Drini ćuprija', uz napomenu da ne zna kada će početi snimanje, prenosi portal 24sata.info pisanje Sana. Kazao je samo da će Kamengrad biti kamena verzija njegovog Drvengrada koji je podigao na Mokroj Gori u Srbiji

Kusturica je početak izgradnje najavio za proljeće. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o svemu tome nije obaviještena niti je dobila projekt. Inače, najavljeno je da će Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike srpske, projekt biti predstavljen 13. siječnja i da će ga on tada i službeno odobriti.

'Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu pod zaštitom je države kao nacionalni spomenik i trajna izmjena autentičnosti nije dopuštena', kaže Dubravko Lovrenović, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Most Mehmed-paše Sokolovića upisan je 28. juna 2008. godine na Listu svjetske baštine UNESCO-a na sjednici Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a koja je održana na Novom Zelandu i svako narušavanje njegove autentičnosti moglo bi uzrokovati skidanje s liste svjetskih spomenika koji su zaštićeni.

Kamengrad u Višegradu će, kako je najavio Kusturica, biti kamena verzija njegovog Drvengrada. Na prostoru od ćuprije do ušća Rzava u Drinu sagradit će 50 kamenih kuća. U njegovom kamenom gradu bit će i crkva, trgovi, galerije...

Uz suglasnost i izdašnu financijsku i drugu pomoć vlasti Srbije, Emir Kusturica je na Mokroj Gori u toj zemlji podigao Drvengrad i pretvorio ga u unosan biznis koji mu donosi ogroman novac.

U međuvremenu je postavljena i uskotračna pruga od Mokre Gore do Dobruna u BiH kojom prometuje 'ćiro'. Pruga će nastaviti do Višegrada, čime će Drvengrad i Kamengrad biti spojeni.