MILAN POPOVIĆ

Misterij prvog milijuna kralja bakra

05.01.2011 u 07:53

Bionic
Reading

Vijest je pukla po cijelom Zapadnom Balkanu i Istočnom Jadranu: Seve ima novu simpatiju! Koga? Nekog Milana Popovića. Kog Milana? Pola Srbije se tako zove. Sasvim logično, prvoosumnjičeni bio je Milan Popović, od oca Jove, Udbine i nogometne legende

Prve čaršijske informacije nisu bile laskave, što je još više podiglo razinu skandaloznosti. Stanoviti tabloidi zatrčali su se prije vremena, da prestignu konkurenciju, pak su smiješali sve moguće glasine i ogovaranja u prilično seksi priču, koja nije bila istinita, ali - koga još to zanima? Važno je da je žuto, seksi i skandalozno. Seve je to, ej!

Malo oprezniji ljudi, poput nas, raspitivali su se strpljivo. Jovin Mićko otpao je ubrzo, na vlastito razočaranje, vjerujemo. Onda smo od poznavalaca dobili iscrpnu kritičku biografiju nove Severinine simpatije. Ne ulazeći pretjerano u tančine, priča bi išla otprilike ovako:

Milan (oko 40 godina) počeo je karijeru kao taksist u Švicarskoj. Komunikativan i šarmantan kakovog ga je Bog dao, ubrzo se sprijateljio s nekim brokerom iz tvrtke Mark Ritch Commodities (od koje će kasnije nastati čuveni Glencore). Dok dlanom o dlan, eto ti Milančeta u Kazahstanu, gdje je izveo nekoliko uspješnih kupnji aluminija. Do ozbiljnijeg novca, međutim, došao je par godina kasnije, kad se uhvatio s Vasilijem Anisimovom, poznatim oligarhom iz oblasti obojenih metala i nekretnina.

Svoju je tvrtkicu uvezao s njegovim konglomeratom, što mu je i kasnije ostao modus operandi. Zatim se povezuje s Igorom Altuškinom, također važnim oligarhom planetarnog značaja kad su metali u pitanju. Već negdje oko 1995/96. godine, posao s metalima ide sjajno: kupuju se jahte, avioni, kamioni, jure se curice, prave se tulumi za pamćenje, teče šampanjac i kavijar se jede lopatom. Šarmantan i velikodušan, Milanče postaje darling moskovskih poslovnih ljudi: na njegovim su 'eventima' svi 'celebi'.

U Srbiji je preko Zorana Drakulića (East Point) ušao u valjaonicu bakra u Sevojnu, ali je tu bilo došlo do stanovitih prijepora, kak bi rekli, pak je Drakulić iz posla izašao. U to vrijeme, nakon 2001, sve se više eksponira po Beogradu: vlastitim avionom dovodi iz Moskve 'čete sve boljih riba' (naš izvor) na tulume u centru grada, gdje je kupio stan. Tulumi su bili za pamćenje; naš izvor veli 'orgije'. Po Crnoj Gori i Hrvatskoj promeće se u jahti sa zgodnom posadom. Tako je, kažu, upoznao i Severinu. Hrvatski izvor našeg izvora kaže da su se Milanče i Seve smuvali na njegov rođendan u stanovitom klubu, gdje je doveo petnaest prelijepih cura moskovskih odjevenih u stjuardese. Kasnije su svi bili smočeni od šampanjca itd.

E, sad: kada bi jedan očito sposoban i vrijedan poslovni čovjek i commodities broker došao u središte pozornosti naše vazda budne javnosti, sve sa svojim uzavrelim lifestylom (a tek da je bio samozatajan?), da se nije smuvao sa Severinom? Priča ima sva potrebna svojstva za žestoku sapunicu: novac, ljepota, slava, estrada, šampanjac (ne 'pjenušac', to je drugo!), kavijar, jahte, avioni, kamioni, milijuni, zavidljivci, pakosnici, zgodne cure; la dolce vita. Oligarhijska je Moskva čudo, aluminij iz Kazahstana još veće; Kajmansko otočje, Cipar, Seyshelles, Lichtenstein, Vaduz, Dubai, to su tek čudesa bjelosvjetska. Blake Carrington iz 'Dinastije' za ove naše malo je dijete, Crystal i Alexis mogu si jetru pojesti od zavisti. Kakav crni Veliki Gatsby! Široke narodne mase tranzicijskih državica poput Ruritanije i Slake cvile od sreće: Seve ima novu simpatiju! Vidi ga lijepog, šarmantnog, šesnog i nadasve bogatog! Konačno su se našli! Sreće naše neizmjerne. Kako saznajemo, Vučkovići su, nakon osnovnih provjera, umjereno zadovoljni novim zetom in spe: dosta više i tih Hercegovaca, a Boris Tadić ionako je nesretna platonska ljubav. Očekuje se vjenčanje stoljeća.