ZAOŠTRAVANJE KRIZE

Dodik novinaru FTV-a: Volio bih da ti srce otkaže!

20.02.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Kaznena prijava što ju je, po pisanju tiska, protiv njega podnijela Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) razbjesnila je predsjednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika, a reagiranja na taj događaj najavljuju mogućnost daljnjeg zaoštravanja političke krize u BiH

SARAJEVO - Reagirajući na neslužbene informacije kako je protiv njega podnesena prijava Tužiteljstvu BiH, Dodik je još u četvrtak navečer kazao kako iza toga stoje "kreteni" a prije svega novinari Televizije Federacije BiH (FTV), odnosno ekipa političkog magazina "60 minuta" s kojom je premijer RS već mjesecima u svojevrsnom medijskom ratu.

Dodik je vulgarnim riječima odbio novinare koji su tražili njegov širi komentar s tim u vezi. Ustvrdio je kako je na djelu urota što ju organizirano vode urednik "60 minuta" Bakir Hadžiomerović i njegov suradnik iz Banje Luke Slobodan Vasković kojega je Dodik opisao kao "narkomana".

Novinaru Miši Vidoviću obratio se riječima: Volio bih da ti otkaže srce!, reagirajući tako na pitanje o prijavi koja je protiv njega podignuta zbog pronevjere 72 milijuna eura.  'Ti i tvoja FTV stalno lažete, služite samo za podmetanje Republici Srpskoj. Ovo je najbolji način da se dokaže kako funkcionira BiH. Skupi se hrpa plaćenika i onda namjeste jednu priču koja je ništa drugo nego prijevara', kazao je Dodik.

FTV već mjesecima tvrdi kako je većina radova na velikim infrastrukturnim projektima u RS rezervirana isključivo za bliske Dodikove prijatelje kojima je osiguran prihod iz javnih fondova. FTV također tvrdi da su preuveličani iznosi radova, primjerice, na gradnji autoceste Banja Luka-Gradiška ili novog sjedišta vlade RS u Banjoj Luci, te da se navodno velike novčane svote prelijevaju u džepove Dodika i njegovih prijatelja. Kao navodni glavni Dodikov partner označen je Slobodan Stanković, vlasnik građevinske tvrtke "Integral inženjering" iz Laktaša, gradića u kojemu je rođen i živi aktualni premijer RS i gdje posjeduje raskošnu vilu.

Informacija o kaznenoj prijavi protiv Dodika, koja ni u petak nije službeno potvrđena, odnosila se na navodnu pronevjeru 145 milijuna konvertibilnih maraka (oko 72 milijuna eura) proračunskih sredstava.

"Ovo sigurno nije dobro za BiH. Ovo će urušiti i ono malo povjerenja koje naši ljudi imaju (u BiH)", izjavio je Dodik najavivši kako neće dopustiti da ga zadesi sudbina drugih političara koji su također bili procesuirani pred sudom BiH poput bivšeg člana Predsjedništva BiH Mirka Šarovića

U obranu Dodika odmah su se uključili i najvažniji ministri iz njegove vlade.

Potpredsjednik vlade RS Anton Kasipović ustvrdio je kako bi podnošenje kaznene prijave protiv Dodika moglo predstavljati "najozbiljniji udarac opstanku BiH", dok je ministar financija Aleksandar Džombić kazao kako će se razmisliti o povlačenju financijske potpore zajedničkim intitucijama koje djeluju na razini države BiH.

Mediji u RS koji podupiru Dodika odmah su proveli pravu istragu o tome tko je i kako podnio kaznenu prijavu protiv Dodika nakon što su ravnatelj SIPA-e Mirko Lujić i glavni tužitelj BiH Milorad Barašin, obojica Srbi, izjavili kako o tome ništa nisu znali.

Lujić je, pravdajući se pred auditorijem TV RS, za sve optužio svog pomoćnika Dragana Lukača. "Izvješće o počinjenom kaznenom djelu potpisao je pročelnik kriminalističko-istražnog odjela Dragan Lukač", kazao je Lujić objašnjavajući kako je prijavljeno više od 11 osoba, kako su to prvotno prenijeli mediji.

Ravnatelj SIPA-e još se potužio kako je netko od njegovih namještenika bez njegova znanja prijavu odnio u Tužiteljstvo BiH i to "izvan radnog vremena". Lujićeva izjava bila je povod Dodiku da se odmah obruši na Lukača i to prije svega zbog činjenice da je on Hrvat.

"On je u ratu bio pripadnik Hrvatske vojske i ubijao je Srbe", ustvrdio je Dodik sugerirajući kako je riječ o nekoj vrsti urote na nacionalnoj osnovi.

Mediji u RS odmah su sugerirali kako je Lukač zapravo čovjek koji izvršava naloge Ureda visokog predstavnika (OHR) koji navodno također sudjeluje u kampanji protiv Dodika jer ga želi maknuti s političke pozornice.

Sam Lukač, iskusni policajac i nekadašnji ravnatelj Uprave policije Federacije BiH, nije želio komentirati ništa vezano uz podnošenje kaznene prijave.

Cijeli slučaj sada je, po nepotvrđenim informacijama, u nadležnosti Posebnog odjela za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala pri Tužiteljstva BiH, koji vodi Amerikanac Drew Engel

Dodik je pak novinare pozvao da ga "posjete u zatvoru" dodajući kako se ne boji ničega te da bi možda mogao napustiti politiku i "osnovati nevladinu organizaciju i baviti se onim što iskreno želi".

"Dnevni avaz", komentirajući ova zbivanja, u petak sugerira kako je očevidno da sve upućuje na eskalaciju političke krize u BiH.