Svijet BEZ PRIVILEGIJA

Glavašu u Zenici isti tretman kao i svima

Bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš, koji je pravomoćno osuđen na kaznu od osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad spskim civilima u Osijeku i izdržava je u zatvoru u Zenici, ima isti tretman kao i svi drugi zatvorenici koji se ondje nalaze i ne uživa nikakve privilegije, izjavio je ravnatelj zeničkog zatvora Nihad Spahić.

'Glavaš ima isti tretman kao i svi zatvorenici', izjavio je Spahić kako ga u utorak citiraju banjalučke 'Nezavisne novine', koje su od ravnatelja zeničkog zatvora tražile komentar na navodne pritužbe nekih zatvorenika da je Glavašu ondje osiguran smještaj ravan hotelskom.

Neimenovani zatvorenici tvrdili su kako su Glavašu osigurane posebne pogodnosti poput grijalice i televizora u zatvorskoj ćeliji.

'Grijalicu nema jer je ona zabranjena a televizor imaju svi tako da ne vidim u čemu je problem', kazao je Spahić.

Podsjetio je kako je Glavaš trenutačno na prijamnom odjelu, gdje je na stručnom promatranju a tek nakog toga bit će raspoređen na neki od odjela unutar zatvora.

Spahić ističe kako zatvorska uprava ima isti problem s Glavašem baš kao i s brojnim drugim zatvorenicima zbog prenapučenošću zatvora, jer se u Zenicu šalje većinu onih koje osude sudovi u Federaciji BiH.

Uz Glavaša u Zenici kaznu zbog ratnih zločina trenutačno izdržava još sedamnaest osuđenika. Deset osuđenih ratnih zločinaca su Bošnjaci a po četvorica su Hrvati i Srbi.

Branimiru Glavaš zatvorsku kaznu izdržava u BiH jer je u tu državu pobjegao nakon što je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu koristeći institut dvojnog državljanstva.

Na temelju zahtjeva hrvatskog pravosuđa Sud BiH je tu presudu potvrdio krajem 2010. godine i Glavaša uputio na izdržavanje kazne.

Slučaj Glavaš ujedno je prvi takve vrste u kojemu je BiH preuzela obvezu provedbe pravomoćne presude izrečene u Hrvatskoj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još