ZBOG IMIGRANATA

Grčka podiže novi Berlinski zid

04.01.2011 u 12:21

Bionic
Reading

Po uzoru na SAD i Izrael, i Grčka planira izgraditi 12,5 kilometara dug zid na granici s Turskom da bi spriječila ulazak ilegalnih imigranata. Grčki ministar zaštite građana Christos Papoutsis istaknuo je da je samo prošle godine u Grčku ušlo oko 128.000 ilegalnih imigranata iz Afrike i Azije

Opravdavajući izgradnju ograde duž granice s Turskom, grčki ministar zaštite građana Christos Papoutsis rekao je da je Grčka najprometnija tranzitna točka za ilegalnu imigraciju u Europu, piše NYT.

'Grčko društvo je premašilo kapacitete za smještaj ilegalnih imigranata', rekao je Papoutsis, dodajući: 'Grčka to više ne može tolerirati.'

Papoutsis je također izjavio da Grčka planira povećati svoju obalnu stražu. Naime, kopnena granica između Grčke i Turske je duga više od 200 kilometara i uglavnom je određena riječnim tokovima.

Grčka se više puta žalila da Turska ne čini dovoljno da zaustavi ilegalnu migraciju.

Papoutsis je istaknuo da predviđene mjere nisu usmjerene protiv Turske, već im je cilj olakšati i unaprijediti suradnju dviju država na tom polju, navodi NYT.

Papoutsisovu prijedlogu nije naklonjena ni Europska komisija, unatoč tome što grčki ministar iza sebe ima renomiranu političku prošlost. Naime, od 1984. do 1995. godine je bio član Europskog parlamenta, a tijekom tog perioda je bio i potpredsjednik socijalista u Europskom parlamentu. Od 1995. do 1999. je držao poziciju europskog povjerenika za energiju.

Europska komisija nije dala zeleno svjetlo tom prijedlogu jer smatra da je prošlost vrlo dobro pokazala da su ograde i zidovi samo kratkoročne mjere koje ne pomažu rješavanju problema.