PRIJEDLOG O POSREDNIŠTVU

EU: Slovenija i RH moraju se izjasniti za 2 tjedna

20.02.2009 u 15:37

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u petak u Bruxellesu da očekuje odgovor Hrvatske i Slovenije na inicijativu Europske komisije za rješenje graničnog spora najkasnije u prvom tjednu sljedećeg mjeseca

PARIZ - Rehn je predložio da viša stručna skupina predvođena bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem pomogne u rješavanju graničnog spora između Ljubljane i Zagreba kako bi Hrvatska mogla nastaviti pristupne pregovore koje Slovenija trenutačno blokira.

Sada traju intenzivne konzultacije o uvjetima koje trebaju dogovoriti dvije zemlje kako bi prihvatile tu ponudu, rekao je Rehn.

"Razgovarao sam jučer s Ahtisaarijem i on je načelno spreman predvoditi višu stručnu skupinu, ali za to je potreban dogovor dviju zemalja o mandatu te skupine. Na tome radimo u pozitivnom duhu i iskreno želim da dvije zemlje iskoriste tu prigodu, a jasan odgovor očekujem najkasnije u prvom tjednu ožujka", rekao je Rehn na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Rehn je istaknuo da Hrvatska još uvijek može dostići cilj zacrtan u indikativnom kalendaru Europske komisije o dovršetku pregovora do kraja ove godine.

"Važno je da Hrvatska otvori, a možda i zatvori određeni broj poglavlja na sljedećoj međuvladinoj konferenciji 27. ožujka kako bi se održala dinamika pregovora i stoga je važno pronaći rješenje za granično pitanje i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora", rekao je Rehn.

On je također pozdravio najavu susreta dvojice premijera Ive Sanader i Boruta Pahora u Mokricama 24. veljače. "To je pozitivan korak naprijed. Korak koji suprotan negativnoj retorici u javnosti dviju zemalja", rekao je Rehn.