'KOALICIJSKI POTENCIJAL'

Netanyahu je mandatar nove izraelske vlade

20.02.2009 u 15:29

Bionic
Reading

Izraelski predsjednik Shimon Peres imenovao je u petak Benjamina Netanyahua mandatarom nove izraelske vlade

Iako je Netanyhuova desničarska stranka Likud osvojila 27 od 120 mjesta u parlamentu, odnosno jedno manje od Kadime koju vodi Tzipi Livni, on se smatra političarom s najboljim koalicijskim potencijalom, prenosi dpa.

Konzultacije što ih je Peres održao s predstavnicima drugih stranaka zastupljenih u Knessetu, nakon izbora 10. veljače, otkrile su da Netahyahua podupire ukupno 65 zastupnika. Livni je poduprlo samo 28 članova njezine stranke Kadime.

U skladu s izraelskim zakonom Netanyahu ima 28 dana tijekom kojih treba sastaviti vladu, no od predsjednika može zatražiti dodatno produljenje od 14 dana.

U prvim izjavama za medije nakon imenovanja mandatarom, Netanyahu je rekao kako želi vladu nacionalnog jedinstva u kojoj će biti i Kadima i Laburistička stranka, prenosi Reuters.

"Pozivam predsjednicu Kadime Tzipi Livni i predsjednika Laburističke stranke Ehuda Baraka i poručujem im - ujedinimo se kako bismo zajamčili sigurnost Države Izraela. Najprije se želim sastati s vama kako bismo razgovarali o formiranju vlade nacionalnog jedinstva koja će biti osnovana na dobrobit naroda ove države", rekao je.

Zasad nema indikacija da su Livni i Barak spremni prihvatiti sudjelovanje u vladi nacionalnog jedinstva.

Netanyahu (59) bio je izraelskim premijerom od 1996. do 1999. godine. Njegovim izborom za mandatara Peres je prekinuo dosadašnju izraelsku tradiciju da se mandat daje čelniku stranke s najviše zastupničkih mandata.