Svijet NEPODNOŠLJIVA KRIZA

Kuba na prekretnici - promjene ili propast

Kuba je, doista, u središtu velikih nevolja. U oku financijskog uragana svih je 11,5 milijuna Kubanaca od kojih je 70 posto rođeno nakon što je Fidel Castro došao na vlast 1. siječnja 1959. pobjedom revolucije

A ono što stiže jest jako teško: nakon pola stoljeća egalitarnih politika država počinje strogim rezovima počevši od 1,8 milijuna radnih mjesta u državnoj administraciji u idućih tri godine od čega pola milijuna tijekom ove godine.

Život postaje sve teži. Vlada je skinula sapun, deterdžent za pranje rublja i pastu za zube iz popisa robe koje subvencionira država. Već su 'oslobođene cijene' krumpira, graha, cigarete i soli. U nekim slučajevima, kao što je kod sapuna, nova je cijena i do 25 veća nego kada se proizvod nalazio na popisu artikala od državne skrbi.

Pritisak krize nepodnošljiv je, kaže dopisnik španjolskog dnevnika El Pais iz Havane, ali se iz svih službenih medija, počevši od glasila komunističke partije Granma (o čemu smo ovdje već pisali), promovira odlazak u privatni sektor. U novogodišnjem se komentaru kaže da treba govoriti ne o 'novoj godini već o novoj Kubi'.

Odzvanjaju tako riječi predsjednika Raúla Castra na posljednjem pojavljivanju pred parlamentom kada je kazao: 'Ili ćemo se ispraviti ili će nam nestati vrijeme hodanja na rubu provalije pa ćemo potonuti i mi i još nekoliko generacija.'

Naravno, to se ne bi dogodilo da komunistički režim kapitulira, kako se traži na stranicama oporbenih (inozemnih) kubanskih listova, i da se dogodi višestranačje.

Do tada, nastavljat će se agonija u kojoj Kuba uvozi preko 80 posto hrane te još sa 600 milijuna eura subvencionira namirnice za najsiromašnije, nešto što se još neće moći dugo činiti. S prosječnom plaćom od oko 15 eura, Kubanci dišu na škrge.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još