Svijet NATO IZJAVIO

Gubici u Afganistanu 'nužna su etapa'

NATO-ovi gubici u Afganistanu 2010. veliki su, no to ne znači poraz, već 'nažalost nužnu etapu', ocijenio je u ponedjeljak Sjevernoatlantski savez

'Naši gubici nisu dokaz poraza naše strategije, naprotiv', rekao je glasnogovornik ISAF-a, njemački general Josef Blotz na konferenciji za novinare.

ISAF-ova pojačanja 'oslabila su talibane i pobunjeničke mreže u područjima u kojima su godinama bili neometani', dodao je, govoreći o tradicionalnim uporištima na jugu Afganistana.

'To je uzrokovalo porast nasilja koje je bilo očekivano, ali je nužna etapa u strategiji prije poboljšanja', ocijenio je.

General Blotz zanijekao je da su pobunjenici pojačali djelovanja i učvrstili se u pokrajinama, posebice na sjeveru gdje ih do sada gotovo nije bilo.

Potkraj prosinca misija UN-a u Kabulu je priznala da se talibanska pobuna zadnjih mjeseci proširila u pokrajinama koje su do sada bile pošteđene, posebice na sjeveru i sjeverozapadu zemlje.

On je naglasio da NATO posvuda zadržava pritisak na talibane.

Ponovio je da početak povlačenja američkih snaga u srpnju 2011. još nije određen i ovisi o stanju na terenu.

Međunarodna koalicija u Afganistanu, s oko 140.000 vojnika, kani postupno, do kraja 2014. afganistanskim snagama sigurnosti prepustiti odgovornost za sigurnost u cijeloj zemlji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još