AFRIČKA UNIJA

'Gbagbo mora bezuvjetno otići s vlasti'

03.01.2011 u 12:56

Bionic
Reading

Posrednik Afričke unije (AU), kenijski premijer Raila Odinga doputovao je u ponedjeljak ujutro u Abidjan, gdje će s trojicom zapadnoafričkih izaslanika pokušati postići odlazak Laurenta Gbagboa s mjesta predsjednika Obale Bjelokosti

Odingu su u zračnoj luci u Abidjanu dočekali Gbagbov premijer Ake N'Gbo i ministar vanjskih poslova Alcide Djedje

Očekuje se i dolazak predsjednika Benina, Sierra Leonea i Zelenortskih Otoka koje je Gospodarska zajednica zapadnoafričkih zemalja ovlastila za nastavak posredovanja u Abidjanu nakon neuspjeha prvog posredovanja.

Četvorica pregovarača trebala bi se sastati s Gbagbom i Alassaneom Ouattarom kojega međunarodna zajednica priznaje kao zakonita predsjednika Obale Bjelokosti nakon izbora održanih 28. studenoga.

Laurent Gbagbo mora bezuvjetno otići s vlasti', rekao je glasnogovornik sieraleonske vlade nekoliko sati prije početka novog posredovanja afričkih čelnika.

'Pozivamo se na priopćenje objavljeno uoči Božića u kojemu se jasno navodi da predsjednik Gbagbo mora dati ostavku. To je naš radni dokument i tu nema popuštanja', rekao je ministar informiranja i glasnogovornik vlade Ibrahim Ben Kargbo uoči sastanka.

Ministar je objasnio da će se izaslanstvo sastati i s Alassaneom Ouatarrom, kojega je međunarodna zajednica priznala kao novoga predsjednika Obale Bjelokosti.

Obala Bjelokosti je u krizi otkako je dosadašnji predsjednik Laurent Gbagbo odbio prepustiti mjesto protivniku Alassaneu Ouattari.

Po podatcima UN-a, od sredine prosinca u sukobima koji je izbili nakon izbora poginule su najmanje 173 osobe, uglavnom Ouattarine pristaše. Gbagbova vlada spominje 53 poginulih od kraja studenoga, od kojih 14 članova Snaga obrane i sigurnosti, odanih režimu.

Više od 19.000 državljana Obale Bjelokosti izbjeglo je u susjednu Liberiju kako bi izbjeglo nasilje u zemlji, objavio je UN.