JUŽNA KOREJA

'Vrata dijaloga još su otvorena'

03.01.2011 u 09:10

Bionic
Reading

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak rekao je u ponedjeljak da će vrata međukorejskog dijaloga ostati otvorena te da je Seul spreman znatno povećati gospodarsku suradnju, dok se američki izaslanik za Sjevernu Koreju priprema otputovati u regiju na razgovore o smanjivanju napetosti, prenose agencije

'Podsjećam Sjever da je put prema miru još otvoren. Vrata dijaloga još su otvorena', rekao je Lee u novogodišnjoj poruci, dodajući da Južna Koreja i međunarodna zajednica predviđaju i znatno povećanje gospodarske suradnje.

Lee je od Sjeverne Koreje zatražio da prekine 'vojni avanturizam' i naglasio da bi prijetnja i najmanjem dijelu južnokorejskog teritorija izazvala 'ozbiljan i oštar odgovor', prenosi AFP.

Napeti odnosi dviju zemalja dodatno su narušeni kada je sjevernokorejsko topništvo u studenom bombardiralo jedan južnokorejski otok u Žutom moru i kada su ubijena dva vojnika te dva južnokorejska civila.

Sjeverna Koreja je 31. prosinca pozvala na poboljšanje odnosa dviju Koreja u uvodnicima koje su objavili službeni sjevernokorejski mediji povodom Nove godine.

Analitičari drže da prva reakcija predsjednika Leeja nakon sjevernokorejske poruke 31. prosinca predstavlja poruku Pyongyanga da je Seul spreman na nastavak dijaloga.

Američki izaslanik odgovoran za politiku prema Sjevernoj Koreji, Stephen Bosworth, u utorak će posjetiti Seul zbog razgovora o sljedećim potezima na Korejskom poluotoku, priopćio je State Department.

Nakon toga će posjetiti Kinu i Japan zbog novih konzultacija o Sjevernoj Koreji, prenosi Reuters. S njim će u Seul i Peking putovati i američki izaslanik za nuklearne pregovore sa Sjevernom Korejom, Sung Kim.

Bosworthov posjet regiji mogao bi biti prekretnica u nastojanjima da se ponovno pokrene diplomatski proces u kojemu bi sudjelovala i Sjeverna Koreja, a koji će biti jedna od tema razgovora tijekom posjeta kineskog predsjednika Hu Jintaoa Washingtonu ovog mjeseca.

Sjeverna Koreja povukla se iz šesterostranih pregovora prije dvije godine, nazvavši proces mrtvim zbog, kako je rekla, američkih namjera da uništi njezin režim.