Svijet NAKON DVA DESETLJEĆA

Mostar opet sjedište pravoslavne eparhije

Sjedište pravoslavne eparhije Zahumsko-hercegovačke ponovno je od nedjelje smješteno u Mostaru gdje se nakon skoro dva desetljeća od početka rata vratio vladika Grigorije

Vladika Grigorije koji je u međuvremenu bio privremeno smješten u Trebinju pozvao je tijekom liturgije u staroj pravoslavnoj crkvi narode i pripadnike različitih vjeroispovijesti na pomirenje nakon godina destrukcije, stradanja i međusobnog nepovjerenja.

'Samo okrenuti jedni k drugima i otvoreni jedni prema drugima možemo ujediniti ovaj grad i krenuti dalje', rekao je vladika Grigorije. Dodao je da povratak episkopskog sjedišta u Mostar predstavlja korak naprijed za povratak Srba na to područje.

'Vraćanje sjedišta eparhije u grad u kojem se ono nalazilo od 18. stoljeća pa do 1992. godine, kada je zbog ratnih neprilika prinudno izmješteno u Trebinje, čin je potpore i ohrabrenja Srbima povratnicima u obnovi života u ratom raseljenom i porušenom Mostaru, ali i narodima drugih vjeroispovijesti koji u svojoj raznolikosti stoljećima žive rame uz rame u gradu na Neretvi', naveo je vladika.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je da povratak vladike Grigorija predstavlja veliko ohrabrenje za Mostar koji je sazdan od različitosti koje ga obogaćuju.

Tijekom svečanosti povratka proslavljena je krsna slava Eparhije te je služena liturgija na kojoj se okupilo više pravoslavnih episkopa. Povratku vladike Grigorija nazočili su i mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić i provincijal hercegovačkih franjevaca fra Ivan Sesar.

U posljednjih nekoliko godina u Mostaru je obnovljena Stara pravoslavna crkva, manastir Žitomislići, djelomično je obnovljena crkva u Bijelom polju, a ove godine počela je obnova Saborne crkve u Mostaru koja je srušena na početku rata u BiH.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još