EGIPATSKE VLASTI TVRDE

'Napad je bio teroristički, a ne vjerski'

02.01.2011 u 12:56

Bionic
Reading

Egipatske vlasti pojačale su u nedjelju mjere sigurnosti oko crkava, nakon što je u novogodišnjoj noći u samoubilačkom bombaškom napadu na koptsku crkvu u Aleksandriji poginula 21 osoba, dok ih je skoro stotinu ranjeno

Ministarstvo unutarnjih poslova rasporedilo je oko crkava više teško naoružanih policajaca i agenata u civilu, a na prilazima postavljene su cestovne prepreke. Automobilima je prema najnovijoj odredbi zabranjeno parkiranje u blizini crkava.

Prema izvješćima medija, na jugu zemlje je privedeno stotinjak osumnjičenih osoba, ali bez navođenja pojedinosti. U nedjelju je, prema naputku ministra obrazovanja Ahmeda Zakija Badra, u svim školama i sveučilištima održana minuta šutnje za žrtve bombaškog napada. Nastavnicima je rečeno da na satovima moraju govoriti o nacionalnom jedinstvu i prenijeti vladino stajalište da je napad u Aleksandriji bio 'teroristički, a ne vjerski napad'.

Kršćani čine oko 10 posto egipatskog stanovništva koje broji 79 milijuna ljudi. Kopti se pripremaju za skorašnju proslavu Božića po julijanskom kalendaru.