KATASTROFALNO STANJE

Prva žrtva poplava u Australiji

02.01.2011 u 09:34

Bionic
Reading

Neviđene riječne bujice koje plave sve pred sobom na sjeveroistoku Australije odnijele su i prvu žrtvu: policija je u nedjelju pronašla tijelo utopljenice

Vlasti procjenjuju da je više od 200.000 ljudi pogođeno velikim poplavama u Queenslandu, koje je ministar financija te države Andres Fraser ocijenio u subotu 'biblijskima'. Zahvaćeno je područje veće od Francuske i Njemačke zajedno.

'Pronađeno je tijelo žene koja je izašla iz automobila pokušavajući noćas prijeći poplavljenu cestu', rekao je glasnogovornik mjesne policije.

Četrdesetjednogodišnja žena je u pratnji još jednog vozila išla iz Mount Ise u Burketown, kada je vodena bujica odnijela oba automobila. Policija je spasila dvije odrasle osobe i dvoje djece iz prvog automobila i jednu odraslu osobu i troje djece iz drugog, ali nisu mogli pomoći ženi koja je nestala u bujici.

Kopnene i zračne spasilačke ekipe nastavljaju potragu u okolici priobalnog grada Gladstonea, koje je u središtu poplavljenog područja, pokušavajući pronaći 38-godišnjeg muškarca koji je nestao u subotu poslijepodne nakon potonuća njegove ribarske brodice.

Ionako katastrofalno stanje u nedjelju bi mogla pogoršati oluja koja se očekuje na tom području, praćena 'razornim vjetrom, jakom kišom i tučom, zbog čega će vodostaji rijeka naglo porasti', upozorava meteorološka služba.

Premijerka Julia Gillard posjetila je u petak stradale i ocijenila da te 'razorne poplave' još nisu dosegnule vrhunac i da će njihove posljedice na gospodarstvo biti teške.

Anna Bligh
, premijerka Queenslanda, rekla je da se šteta od ovakve 'dosad neviđene pošasti' penje na više milijardi dolara. Usto je kazala da se još ne nazire kraj krizi i da će vodostaj rasti idućih dana.

U nedjelju je najgore stanje u istočnom obalnom gradu Rochamptonu gdje se 75 tisuća stanovnika doslovce nalazi u utrci s vremenom, jačajući nasipe pod prijetnjom rijeke Fitzroy.