POZIV NA OPREZ

Svijet osuđuje napade u Egiptu

01.01.2011 u 20:51

Bionic
Reading

Britanski Foreign Office pozvao je u subotu na povećan oprez i na 'promicanje snošljivosti kao zajedničke vrijednosti' nakon napada na egipatske kopte u novogodišnjoj noći, u kojemu je 21 osoba poginula ispred crkve u Aleksandriji

Državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Alistair Burt rekao je da je 'duboko ožalošćen napadom na crkvu u Aleksandriji koji je odnio toliko života', u priopćenju objavljenom u subotu.

'Na početku nove godine, svijet mora biti sve oprezniji zbog ovakvih napada bez obzira gdje se dogodili, mora ostati ujedinjen u promicanju snošljivosti kao zajedničke vrijednosti i ustati protiv terorističke filozofije nasilja', rekao je državni tajnik.

Francuska je u subotu najodlučnije osudila napad autobombom na kopte, najveću kršćansku zajednicu na Bliskom istoku.

'Francuska podsjeća da je zemlja u kojoj se poštuju temeljne slobode, pa tako i vjerske te da pruža punu potporu egipatskim vlastima u borbi s terorizmom', rekla je u priopćenju zamjenica glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Christine Fages.

Francuski premijer Francois Fillon koji trenutačno boravi u privatnom posjetu Egiptu, razgovarao je pak s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom kako bi mu prenio 'izraze najiskrenije sućuti svoje vlade', po njegovu okružju.
Kardinal Andre Ving-Trois, predsjednik Francuske biskupske konferencije i biskup za katolike istočnog obreda u Francuskoj pozvao je katolike da mole 'za sve progonjene kršćane u svijetu i za mir'.

Pretpostavlja se da je napad izveo samoubojica i da su ga naručili 'vanjski elementi', navodi egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u telefonskom razgovoru s egipatskim predsjednikom Mubarakom u subotu da je 'duboko potresen' krvavim napadom na kopte, po priopćenju iz njegova ureda. Netanyahu je rekao kako je uvjeren da 'sve zemlje kojima je sloboda na srcu čine jedinstvenu frontu u borbi s terorizmom'.

Netanyahu i Mubarak trebaju se u četvrtak sastati u Egiptu kako bi razgovarali o nastavku mirovnih pregovora s Palestincima. Napad u Aleksandriji u kojemu je 21 osoba poginula, a 79 je ranjeno, osudili su i Palestinska samouprava i islamistički pokret Hamas.