U SLUŽBI MIRA

Papa za jesen saziva sastanak svjetskih vjerskih vođa

01.01.2011 u 17:26

Bionic
Reading

Zabrinut porastom međuvjerskog nasilja, a napose terorističkim napadom na kršćansku crkvu u Egiptu, papa Benedikt XVI. najavio je u subotu da će ujesen u Asizu biti domaćin susreta najviših vjerskih vođa koji će raspravljati kako bolje promicati mir u svijetu

Hodočasnicima i turistima okupljenima na Trgu sv. Petra u Rimu, papa Benedikt XVI. rekao je da će cilj skupa biti 'svečano obnoviti obećanje vjernika svih vjeroispovijesti da svoju religiju ispovijedaju u službi mira'.

Papa je međuvjerski susret u Asizu najavio nakon bombaškog napada na kršćansku crkvu u Egiptu, što je zadnji u nizu napada na kršćane na području Bliskog istoka i Afrike.

Ove će se godine obilježiti 25. godišnjica Svjetskog dana molitve za mir, održanog 1986. godine na poticaj pape Ivana Pavla II. u rodnome gradu sv. Franje Asiškog.

Molitva za mir imala je snažan odjek u svijetu. U njoj su sudjelovali poglavari muslimana i židova i drugih religija, među njima i budistički tibetski duhovni vođa Dalaj lama te nadbiskup od Canterburyja.

Ivan Pavao II. pozvao je tada sve nacije i sukobljene skupine da polože oružje tijekom skupa i odreknu se nasilja u ime boga.

Na prvi dan Nove godine koji Rimokatolička crkva slavi kao Svjetski dan mira, Papa je u bazilici svetoga Petra pozvao na poštovanje vjerskih sloboda i toleranciju.

'Čovječanstvo si ne smije dopustiti da se navikne na diskriminaciju, nepravdu i vjersku nesnošljivost, koja danas posebno pogađa kršćane', poručio je Papa u homiliji. 'To je teška misija za koju riječi nisu dostatne, potreban je konkretan i stalan angažman dužnosnika', naglasio je.

Benedikt XVI. je kršćane pozvao da ne podlegnu malodušju i zastrašivanju.

Prema podacima egipatskih medija 21 osoba ubijena je u novogodišnjoj noći u napadu automobilom bombom ispred kršćanske koptske crkve u egipatskom gradu Aleksandriji, a ranjeno je 79 osoba.