Svijet 'IZGRADNJA MIRA'

BiH preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti

Bosna i Hercegovina danas je preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem sigurnosti UN-a, a glavna tema njezina jednomjesečnog vođenja toga tijela bit će "izgradnja mira", javlja Radio Slobodne Europe

BiH je dvogodišnji mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti preuzela 1. siječnja prošle godine. Na to je mjesto izabrana po regionalnom ključu, nakon isteka hrvatskog dvogodišnjeg mandata.

Bivši veleposlanik BiH u UN-u Mirza Kušljugić priznao je za RSE da je 'paradoksalno' da Vijećem sigurnosti predsjeda zemlja koja je nakon izbora još uvijek bez vlade, u kojoj još uvijek postoji snažna misija UN-a.

'Paradoksalno da jedna zemlja bude i članica Vijeća sigurnosti, a da se onda na Vijeću razmatra točka dnevnog reda koja se tiče te zemlje', rekao je Kušljugić, dodavši da su vlasti u BiH, kada su prije 10 godina kandidrale zemlju za članstvo u VS-u stvarno mislile da će zemlja desetljeće kasnije izgledati drukčije, da će biti članica NATO-a i na pragu ulaska u EU.

Najvažnija tema koja će se naći na dnevnom redu VS-a u siječnju je referendum o neovisnosti južnog dijela Sudana.
Hrvatska, članica VS-a od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2009. godine, tim je tijelom predsjedala u prosincu 2008. godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još