Svijet DOČEK U EVAKUACIJSKIM CENTRIMA

U Australiji poplava 'biblijskih razmjera'

Tisuće Australaca Novu su godinu dočekale u evakuacijskim centrima nakon što je zbog najgore poplave u posljednjih 50 godina pola savezne države Queenslanda završilo pod vodom, javljaju agencije

Oko 200 tisuća ljudi moralo je napustiti svoje domove zbog obilnih kiša koje bez prestanka padaju od Božića i poplavile su područje veličine Francuske i Njemačke zajedno. Andrew Fraser, zamjenik premijera Queenslanda, izjavio je u subotu da se radi o poplavi 'biblijskih razmjera'.

U subotu je australska vojska pokušavala helikopterom dostaviti hranu i druge potrepštine stanovnicima izoliranih gradova. Spasilačke službe ponajviše su usredotočene na grad Rockhampton, sa 100 tisuća stanovnika, gdje se rijeka Fitzoy izlila iz korita i predstavlja prijetnju za nekoliko tisuća kuća, a njezin najviši vodostaj očekuje se tek u srijedu.
U subotu traju i evakucaije iz Theodorea i Condaminea.

Reuters

U petak je premijerka Queenslanda Anna Blight ocijenila da će ukupna šteta premašiti nekoliko milijarda dolara. Zbog poplave uništene su brojne plantaže žitarica, šećera i pamuka te zatvoreni rudnici i neke luke za izvoz šećera.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još